Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht

Rotterdam, 5 november 2003

Debat van De Thermometer - Geen ruimte voor hoofddoekjes?

Elke (geloofs)overtuiging zijn eigen school?

Debat in Zaal de Unie

Donderdag 13 november, 20.00 uur

Panel: Jan de Vries, Tweede Kamerlid CDA; August Hans den Boef, schrijver en teamleider Hogeschool van Amsterdam; Bob van de Ven, rector Gregorius College en Krishna Autar, onderwijskundige.

Gespreksleider: Shervin Nekuee, hoofd afdeling debat Rotterdamse Kunststichting.

In het bijzonder onderwijs worden hoofddoekjes steeds vaker geweerd. Schoolleidingen die hoofddoekdragende islamitische meisjes de wacht aanzeggen weten zich gesteund door de minister en de Commissie Gelijke Behandeling. Deze laatste stelde het katholieke Gregorius College in het gelijk toen zij hoofddoekjes op haar school verbood, om haar katholieke identiteit te beschermen. Ook in het openbaar onderwijs is er echter discussie over de hoofddoek en het omgaan met de islamitische achtergrond van leerlingen. Andere scholen hebben paal en perk gesteld aan bomberjacks, petjes en bepaalde kledingmerken, omdat met die outfit een politiek of provocerend statement afgegeven wordt. De minister van onderwijs heeft zelfs gemeend hierover een kledingrichtlijn uit te moeten vaardigen.

De discussie over kledingvoorschriften roept een heleboel vragen op:

Kun je wel islamitische leerlingen aannemen, maar ze vervolgens verbieden een hoofddoek te dragen? Brengt het dragen van een hoofddoek de katholieke grondslag echt in gevaar? Is er in het Nederlandse onderwijs geen ruimte voor leerlingen met verschillende opvattingen binnen een school? Moet elke denk- en geloofsrichting zijn eigen school krijgen? Leidt een dergelijke maatregel niet juist tot meer islamitische scholen of meer 'zwarte' openbare scholen (zij mogen niemand weigeren)? Werkt zo'n richtlijn wel? Of moet Nederland, ondanks de machtspositie van het CDA, toch overgaan tot algemeen seculier onderwijs?

Over deze en andere vragen met betrekking tot de hoofddoekjeskwestie op scholen wordt tijdens het Thermometerdebat van gedachten gewisseld.

DE THERMOMETER is een debatserie waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. Gekeken wordt naar de praktische bruikbaarheid van politieke ideeën en theorieën. Zie: www.dethermometer.nl

DE THERMOMETER is een samenwerkingsverband van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), Studium Generale Erasmus Universiteit en de Rotterdamse Kunststichting (RKS).

Plaats: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam

Toegang: gratis

Reserveren: 010- 433 35 34 of via de website www.rks.nl

Informatie: RKS Shervin Nekuee (010) 433 58 33 of LBR Jeroen Visser (010) 201 02 01.

Zie ook: www.dethermometer.nl