Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Gijs de Vries benoemd als lid Comité van Deskundigen van de Raad van Europa

De heer G.M. de Vries is op voordracht van minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) door de Raad van Europa benoemd als lid van het Comité van Deskundigen van het Europees Handvest voor Regionale of Minderheidstalen. De heer De Vries is oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voormalig regeringsvertegenwoordiger bij de Europese Conventie. Hij volgt wijlen de heer P. Dankert op.

Nederland is sinds 1996 partij bij het Europees handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Het toezicht op de naleving van de verdragsverplichtingen is in het verdrag zelf geregeld. Partijen moeten eens per drie jaar rapporteren over de toepassing van het Handvest. De rapporten worden voorgelegd aan een comité van deskundigen dat de Raad van Europa hiervoor heeft ingesteld.

Het Comité van Deskundigen is een orgaan van de Raad van Europa met een toezichthoudende en adviserende functie. Het orgaan rapporteert aan de Raad van Europa over de stand van zaken bij de toepassing van het Europees Handvest Regionale of Minderheidstalen.

Als staatssecretaris (1998-2002) was de heer De Vries verantwoordelijk voor de toepassing van het handvest in Nederland. In die functie heeft hij in november/december 2001 samen met de Raad van Europa een internationale conferentie belegd over het Handvest voor Regionale of Minderheidstalen. Bovendien heeft de heer de Vries als oud-europarlementariër grote ervaring opgebouwd in Europa.

Noot voor de redactie,