Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 13 november 2003

Nieuwe Nederlandse bijdrage aan Sudanees vredesproces

Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft de partijen in het Sudanese conflict opgeroepen zich zo flexibel mogelijk op te stellen in de vredesonderhandelingen en nu binnen enkele maanden tot een akkoord te komen. Ondanks de vooruitgang in het vredesproces moet nog een aantal belangrijke punten van geschil worden opgelost. De schrijnende humanitaire noden en de oorlogsmoeheid onder de bevolking vragen om vrede en een spoedig begin van de wederopbouw.

De minister keerde donderdagmorgen terug van een vierdaags bezoek aan Sudan, waar zij besprekingen voerde met de (noordelijke) Sudanese autoriteiten en met vertegenwoordigers van de (zuidelijke) verzetsbeweging SPLM, onder wie leider dr. John Garang. Om het vredesproces een impuls te geven stelt Nederland 1,2 miljoen euro beschikbaar voor de hulpverlening via de VN aan de regio Darfur, waar de humanitaire noden dramatische vormen hebben aangenomen. Verder is 3,5 miljoen euro toegezegd voor een speciaal VN-fonds voor de financiering van de eerste wederopbouwactiviteiten in andere door conflict getroffen gebieden.

Eerder dit jaar organiseerde Nederland in Noordwijk een internationale conferentie om de donorgemeenschap in de startblokken te zetten voor het verlenen van wederopbouwhulp in de periode rond en na de ondertekening van het vredesakkoord. Dit jaar draagt Nederland in totaal voor 14,5 miljoen euro bij aan de humanitaire en eerste wederopbouwhulp in Sudan.

Tijdens haar bezoek opende Van Ardenne het zuivelbedrijf Kenana Friesland Dairy Factory, een joint venture tussen een Nederlandse zuivelbedrijf en een Sudanese combinatie. Zij bood het nieuwe bedrijf zes opleidingsplaatsen voor lokaal personeel aan bij een agrarische trainingsinstituut in het Friese Oenkerk.