BASF

Resultaten eerste negen maanden BASF-groep in Nederland

De resultaten van de eerste negen maanden van 2003 van BASF in Nederland en BASF AG zijn bekend


* BASF Coatings Nederland B.V. vergroot omzet in stagnerende markt
* Wintershall verdubbelt haar Nederlandse productie en reserves van aardgas door acquisitie van Clyde Netherlands B.V.
* Divisie AGRO ziet omzetstijging, mede als gevolg van succesvolle overname van pakket gewasbeschermingsmiddelen van Bayer Cropscience

BASF Coatings Nederland B.V.
BASF Coatings Nederland B.V. houdt zich bezig met de verkoop van autore-paratielakken. BASF Coatings Nederland B.V. heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een omzetstijging van 4,4% gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode in 2002. Daarmee bedraagt de omzet van het bedrijf over de eerste negen maanden van 2002 14,9 miljoen euro. Deze stijging is het gevolg van een toename van de omzet bij het onderdeel autoreparatie-lakken als gevolg van een vergroting van het marktaandeel en een stijging van de prijzen.
BASF Coatings Nederland B.V. zal zich blijven richten op de intensivering van de samenwerking met klanten bij de invoering van oplosmiddelarme producten. Hierbij richt zij zich zowel op de technische als ook op de commerciële medewerkers van haar afnemers. BASF Coatings B.V. wil dit onder andere realiseren door de invoering van de Glasurit-repairshop en de quickrepair. Een vergroting van de omzet in de stagnerende markt is een signaal dat BASF Coatings Nederland B.V. op de goede weg is.
Het bedrijf wil in de toekomst op het gebied van autoreparatielakken met op-losmiddelarme producten haar marktaandeel verder vergroten en uitgroeien tot marktleider van Nederland.

BASF Drukinkt B.V.
BASF Drukinkt B.V. is een producent van drukinkten. In de eerste negen maanden van dit jaar heeft BASF Drukinkt B.V. in Doetinchem een omzet gerealiseerd van 18,4 miljoen euro. Dit is een daling van 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grafische sector maakt evenals vorig jaar slechte tijden door. De sterk verzwakte conjunctuur leidt ertoe dat er minder wordt uitgegeven in de markt aan reclame en personeelsadvertenties in de gedrukte media. Het gevolg hiervan is een afname van de vraag naar drukinkten.
Ontwikkelingen binnen de BASF Drukinkt-groep zorgden ervoor dat de omzet van verpakkingsinkten werd toegewezen aan België. Het verschil in omzet voor Drukinkt Nederland B.V. werd dit jaar nagenoeg gecompenseerd door de succesvolle introductie van de flexo drukplaten op de Nederlandse markt.
BASF Drukinkt wil de sterke groei met drukplaten voor de verpakkings-industrie doorzetten en consolideren. Zij is de vertegenwoordiger van BASF Printing Systems producten voor de Benelux markt en het center of competence binnen BASF Printing Systems voor rotatie-offset (kranten) inkten.

Wintershall Nederland B.V.
Wintershall Nederland B.V. houdt zich bezig met het opsporen, winnen en transporteren van aardgas uit het Nederlandse en Duitse deel van de Noord-zee. Wintershall Nederland B.V. wist in de afgelopen negen maanden een omzet te behalen van 185,8 miljoen euro. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit een forse stijging van 49%. De voornaamste reden voor deze stijging is de overname van Clyde Netherlands B.V. in oktober vorig jaar. Met deze acquisitie verdubbelde Wintershall haar Nederlandse productie en Nederlandse reserves van aardgas.
Dit jaar nam Wintershall een tweetal nieuwe offshorevelden in productie. Voor de nabije toekomst is de ontwikkeling van een aantal nieuwe velden gepland. Bovendien zullen de exploratie-activiteiten op de Noordzee gecontinueerd worden, die zullen bijdragen aan een verdere groei van de toekomstige pro-ductie.
Wintershall Nederland B.V. zal zich in de toekomst verder blijven ontwikkelen als een efficiënt en rendabel producent van olie en gas en aanbieder van gas behandeling- en transportdiensten.

BASF Nederland B.V.
BASF Nederland B.V. is sinds het herstructureringsprogramma Fit for the Fu-ture onderdeel van het zogenaamde Business Center Benelux. BASF heeft in Europa meerdere Business Centers (BCs) opgericht. De BCs bieden plaats aan accountmanagers die verantwoordelijk zijn voor de (inter)nationale klan-ten van BASF en ondersteunende services voor de BASF-groep. Specifieke omzetcijfers zijn niet gerelateerd aan het Business Center, maar aan de ver-schillende regionale verkoopeenheden die BASF ook wel Regional Business Units noemt. Zij opereren internationaal in de segmenten Chemicaliën, Per-formance Products, Kunststoffen en Gewasbeschermingsmiddelen & Voe-ding. Het BC Benelux biedt ondersteuning aan een optimale marktbewerking in de Benelux. Het pakket gewasbeschermingsmiddelen dat BASF dit jaar kocht van Bayer Cropscience, is inmiddels met succes in de productportfolio van BASF Agro geïntegreerd. De omzet van deze divisie liet in Nederland een duidelijke stijging zien, mede dankzij de overname van bovengenoemd pakket.

BASF is één van de toonaangevende ondernemingen in de chemische indu-strie wereldwijd. Zij biedt haar klanten een breed assortiment van producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas.
De Verbundstrategie is één van de bijzondere sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte van haar concurrenten. De handelswijze van BASF is in overeenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling. In 2002 behaalde BASF met meer dan 89.000 medewerkers een omzet rond de 32 miljard euro. BASF is genoteerd aan de beurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA), New York (BF), Zürich (BAS) en Parijs (BA).

Meer informatie over BASF is te vinden op www.basf.nl en www.basf.com Voor nadere informatie omtrent de resultaten van de BASF AG kunt u het internet raadplegen: kwartaalcijfers BASF AG

BNL 13 nov 2003

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203