Gemeente Heerlen

Uitgebreid onderzoek Zeswegen afgerond

Geen ziekmakers in bodem, lucht of woning

Er zijn in Zeswegen géén oorzaken gevonden die het optreden van leukemie of andere vormen van kanker kunnen verklaren door blootstelling aan stoffen of straling uit de bodem of uit bouwmaterialen. Dat is het resultaat van een breed scala van onderzoeken. De aanleiding van deze onderzoeken werd gevormd door een drietal ernstige ziektegevallen in de wijk. Inzet was voor eens en voor altijd helder krijgen of er een relatie was met de vervuiling in de ondergrond met mijnsteen (PAK). Dat blijkt niet het geval te zijn.

Jarenlang is het onzeker geweest: is wonen op een voormalige mijnsteenberg schadelijk voor de gezondheid? Toen in april 2002 zich vlak bij elkaar een drietal leukemiegevallen voordeden, wilde het college van Heerlen het zeker weten. Een uitgebreid onderzoekstraject werd opgezet en uit-gevoerd. Dit hele traject werd aangestuurd en begeleid door de gemeentelijke deskundigen, de GGD, vertegenwoordigers van de buurtorganisatie, de huurdersbelangenvereniging, het Meldpuntennetwerk Gezondheid en Milieu en woningstichting de Volkswoning. De Rijksuniversiteit van Groningen volgde op een kritische wijze de onderzoeksopzet en de resultaten van de onderzoeken.

Geen ziekmakers gevonden

De werkgroep onder leiding van wethouder Riet de Wit zette een traject uit voor onderzoeken naar de bodem, lucht, straling, en een statistisch gezondheidsonderzoek naar het voorkomen van ziektegevallen. De uitkomst van het laatste onderzoek - naar de straling in het pand Stinsstraat 15 - liet zien dat hier absoluut geen sprake is van gezondheidsrisico door straling. De radioactieve straling is bijzonder klein. In Zeswegen worden geen hogere concentraties gemeten dan elders in Nederlandse huizen. Mensen die een uurtje in de bergen wandelen, of die een uur vliegen krijgen meer straling dan er gedurende één uur in het huis gemeten is. Deze laatste uitkomst ligt in de lijn van de eerdere onderzoeksresultaten. De onderzoeken naar de bodem en de lucht leverden niets op wat de ziektegevallen zou kunnen verklaren. En ook het epidemiologisch onderzoek naar het voorkomen van kanker in OZL liet geen verband zien tussen het wonen op voormalige mijnterreinen en het krijgen van kanker. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat het wonen in Zeswegen een groter risico op kanker of leukemie met zich mee brengt.

Ander onderzoek
In dezelfde periode werd er op meerdere voormalige mijnterreinen onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de bodem in tuinen. Ook werd gekeken of PAK's in de bodem in zelf verbouwde groente terecht kunnen komen. Ook dat onderzoek was geruststellend. De tuinen op voormalige mijnterreinen bleken niet meer vervuiling te bevatten dan tuinen in andere grote steden. Er zit zo weinig PAK in dat er niet ingegrepen hoeft te worden. Bovendien bleken er geen gezondheidsrisico's verbonden aan het eten van groenten uit de particuliere tuinen.

Conclusie

Al met al is door deze serie onderzoeken eindelijk duidelijkheid geschapen. Van een verband tussen de bodemvervuiling in de ondergrond en de geconstateerde leukemie en kankergevallen blijkt gelukkig geen sprake te zijn.

Gemeente Heerlen, 13 november 2003

Afdeling Communicatie, Richard Pisters, tel. (045)5604712, b.g.g. 06-51149536 persvoorlichting@heerlen.nl

---- --