Politie Amsterdam-Amstelland

Metro-ruit vernield
13-11-2003. Gistermiddag rond twaalf uur werden vier Amsterdammers van 17 jaar aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit van een rijdende metro. Even voor twaalf uur ging de ruit aan diggelen. De bestuurder minderde vaart en reed door naar het metrostation. Ondertussen werd de politie gewaarschuwd. Op station Gein werd het viertal door agenten opgewacht en uit het metrostel geplukt. In de cabine bevonden zich geen andere passagiers.

---

Straatdealer gearresteerd

13-11-2003. Woensdagavond rond negen uur werd in de binnenstad een straatdealer op heterdaad betrapt toen hij samen met een kompaan zijn verboden waar aan de man trachtte te brengen. Beide mannen (41 en 42 jaar oud) werden ingerekend. In hun kleding werden 28 bolletjes verdovende middelen aangetroffen. Het tweetal werd ingesloten in een politiebureau.
Project Oog en Oor weer van start

13-11-2003. Sinds begin deze maand is de politie weer begonnen met het project "Oog en Oor". Deze aanpak, gericht op het tegenhouden van criminaliteit, werd vorig jaar in Amstelveen ingevoerd. Daarbij werden buurtbewoners en passanten opgeroepen bij het signaleren van verdachte omstandigheden onmiddellijk de politie te waarschuwen. Deze aanpak in Amstelveen bleek erg succesvol en leidde tot de arrestatie van 32 verdachten. Werden deze burgers vorig jaar met een staatslot verrast, dit keer zullen zij op een andere ludieke wijze in het zonnetje worden gezet. Tot 1 april 2004 zullen naast Amstelveen ook Aalsmeer en Uithoorn aanhaken bij dit project.

Het idee achter "Oog en Oor" is dat een succesvolle aanpak van criminaliteit alleen kan plaatsvinden in samenwerking met betrokken burgers, organisaties en instellingen. Doel van het project is het verminderen dan wel tegengaan van criminaliteit, door burgers eerder te laten melden en de meldingsbereidheid te vergroten. Voorts beoogt het project burgers meer betrokken te maken bij de veiligheid en leefbaarheid in hun omgeving. Aan de hand van binnengekomen ideeën en meldingen worden bijvoorbeeld thema-avonden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten wordt dieper ingegaan op een bepaald probleem. Er is daarbij met name aandacht voor hetgeen de buurtbewoners zelf kunnen doen, uiteraard met ondersteuning van de politie en derden. Een voorbeeld hiervan is het Achterpadenproject. Samen zorgdragen voor afsluiting, verlichting en zonodig het opknappen van achterpaden en brandgangen. Dit gaat niet alleen woningbraken via de achterzijde van woningen tegen, het verhoogt veiligheidsgevoelens en de sociale cohesie tussen buurtbewoners. Om snel te kunnen inspelen op meldingen en de samenwerking te benadrukken en te bevorderen heeft de politie speciale telefoonnummers opengesteld op de wijkteams Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer. Het is hierdoor mogelijk direct contact te leggen met politiemensen op straat om een melding door te geven.
---

Coffeeshop dichtgetimmerd

13-11-2003. Gisteren rond elf uur gingen de planken ervoor bij coffeeshop Jella aan de 1e Oosterparkstraat. Dit gebeurde op last van burgemeester Cohen. De sluiting is een openbare ordemaatregel en geldt voor onbepaalde tijd. De achtergrond van het besluit ligt in de drugssfeer. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van informatie dat er in deze gelegenheid harddrugs aanwezig zouden zijn en / of worden verhandeld. Op dinsdag 18 oktober viel de politie van het wijkteam 's-Gravesandeplein samen met leden van het Horeca Interventie Team de coffeeshop in de 1e Oosterparkstraat en een woning in de directe omgeving binnen op grond van de Opiumwet. Bij deze actie werd circa anderhalve kilo harddrugs aangetroffen. Tevens werd in de woning van de eigenaar een groot geldbedrag gevonden. Voor de inval werden twee kopers van harddrugs in de omgeving van de coffeeshop gearresteerd. Bij hen werden harddugs aangetroffen.
---

Inbraak bij juwelier
13-11-2003. Gisternacht rond vier uur werden twee inbrekers in een juwelierswinkel aan de Kinkerstraat op heterdaad betrapt. Eén dader kon worden gearresteerd, de andere kon ontsnappen. De buit is veilig gesteld.

De politie werd gealarmeerd toen er in de juwelierszaak werd ingebroken. Toen agenten ter plaatse kwamen zagen zij twee mannen via de achterkant het dak op vluchten. Onmiddellijk werd het huizenblok en de omgeving afgezet. Met behulp van een ladderwagen van de brandweer bereikten de dienders het dak van het huizenblok. Zij ontdekten een balkondeur van een woning waarvan de ruit was vernield. In deze woning troffen zij in een zolderkast een 20-jarige bebloede man aan. Ook de buit werd op zolder aangetroffen. De zoektocht naar de tweede inbreker leverde geen resultaat op. In de juwelierszaak bleek de kluis te zijn geopend met de kluissleutels, die eerder bij een inbraak in de woning van de eigenaar van de zaak waren buitgemaakt. De verdachte is ingesloten.
Verdachte huiselijk geweld gearresteerd
13-11-2003. Gisteren werd in de omgeving van het Dijkgraafplein een 22-jarige man gearresteerd die zijn vrouw had mishandeld. Omwonenden en voorbijgangers waren hiervan getuige en waarschuwden de politie. Het slachtoffer is in een ziekenhuis aan haar verwondingen behandeld. De verdachte werd ingesloten en in verzekering gesteld. Grote verkeerscontrole

13-11-2003. Gistermiddag en -avond heeft in het kader van de aanpak voertuigcriminaliteit een uitgebreide controle plaatsgevonden op de Noordzijde. Doelstelling van deze actie extra aandacht te schenken aan gestolen voertuigen, gestolen of vermiste kentekenplaten en kleine overtredingen. Bij de controle werden ongeveer 100 ambtenaren ingezet. Behalve politiemensen uit het zesde district werden surveillanten, medewerkers toezicht en veiligheid, douaneambtenaren en KLPD'ers ingezet. Totaal werden er 345 voertuigen, waaronder 25 taxi's, gecontroleerd. Hierbij werden vijf bestuurders aangehouden en 192 bekeuringen uitgedeeld. Eén van de automobilisten reed op een ambtenaar in die zich ternauwernood kon redden door opzij te springen. Hij werd direct gearresteerd.

---

Identiteit gezocht dode man

Rechercheurs van het bureau Flierbosdreef zijn op zoek naar de identiteit van een man die zich vorige week van het leven beroofde. Het slachtoffer sprong op donderdag 6 november rond halftien voor een rijdende metro. Hij had niets bij zich waaruit zijn identiteit blijkt. Hij is ook niet als vermist opgegeven.

Signalement

Negroïde, lichtgetinte man

Leeftijd 30 jaar

Tenger postuur

Schoenmaat 41

Heel kort zwart haar vermoedelijk geen kroes

Gekleed in een blauwe Coolcat spijkerbroek

Blauw shirt van het merk Kudi Collection met als motief een draak en een tijger

Een blauw jack met op de rug de tekst Obongo

Sportschoenen van het merk Nickelson
Weet u wie de onbekende dode is, belt u dan (020) 559 47 40
---
Brigadier buiten functie gesteld
13-11-2003. De korpsleiding van de Politie Amsterdam-Amstelland heeft gisteren een medewerker buiten functie gesteld. Het gaat om een 43-jarige brigadier werkzaam bij de Dienst Algemene Ondersteuning. Het besluit is genomen vanwege fraude met een declaratie.