Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/169

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

13 november 2003

Nr. 03/169

Subsidie voor projecten om ongelijkheid op de arbeidsmarkt te bestrijden

Het wordt opnieuw mogelijk om subsidie aan te vragen voor projecten om discriminatie en ongelijkheid op de arbeidsmarkt te bestrijden. Voor de projecten is op basis van het Europese `EQUAL'-programma in de periode 2004 en met 2006 in totaal 100 miljoen euro beschikbaar. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moeten deelnemende organisaties bereid zijn de helft van de kosten zelf te dragen. Aanvragen om voor subsidie in aanmerking te komen moeten voor 1 juli 2004 zijn ingediend.

Dit heeft staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt op een conferentie voor medewerkers van EQUAL-projecten. De subsidie kan vanaf 1 april 2004 worden aangevraagd. Het is de tweede keer dat aanvragen kunnen worden ingediend. De eerste groep projecten heeft in 2001 subsidie ontvangen. Resultaten hiervan worden eind volgend jaar verwacht.

De Europese Commissie heeft voor de toekenning van subsidie vier prioriteiten geselecteerd, die door Nederland zijn overgenomen. Het gaat om inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpassingsvermogen en gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Daarnaast kunnen projecten voor asielzoekers worden ingediend. De bevordering van de gelijkheid tussen vrouwen en mannen moet zoveel mogelijk onderdeel uitmaken van alle thema's.

In het Nederlandse EQUAL-programma wordt geëxperimenteerd met methoden en werkwijzen in projecten zoals vernieuwingen in de organisatie van het werk die de keuzemogelijkheden voor mannen en vrouwen verruimen om arbeid en zorg te combineren; projecten om de toetreding op de arbeidsmarkt van groepen met een lage arbeidsdeelname te bevorderen (zoals jongeren, etnische minderheden, herintredende vrouwen en ouderen) en vernieuwende initiatieven om gelijke beloning te stimuleren.

Organisaties die subsidie aan willen vragen moeten een samenwerkingsverband aangaan met andere organisaties. Ook is het belangrijk ervaringen uit te wisselen met andere EU-landen. Verschillende organisaties kunnen deelnemen in het samenwerkingsverband, zoals rijksoverheid, gemeenten, reïntegratiebureaus, niet-gouvernementele organisaties, het bedrijfsleven, belangenorganisaties, onderwijsinstellingen en de sociale partners.

2003