Ministerie van Defensie


---


---

foto: luitenant-kolonel der Mariniers Richard Oppelaar zal de door SFIR I ingeslagen weg blijven volgen (Koninklijke Marine)

Commando overdracht in Irak

13-11-2003

Luitenant-kolonel der Mariniers Dick Swijgman, commandant van SFIR I, heeft donderdag (13 november) in Irak het commando overgedragen aan zijn collega luitenant-kolonel der Mariniers Richard Oppelaar. Uit respect voor de bij de aanslag van woensdag omgekomen Italianen, was de ceremonie sober van aard.

Bij de ceremonie waren diverse hoogwaardigheidsbekleders uit de provincie en vertegenwoordigers van beide detachementen aanwezig. Vertrekkende commandant Swijgman sprak zijn dank uit voor de samenwerking tussen de verschillende locale instanties en zijn detachement de afgelopen vier maanden. Hij onderstreepte met name het geduld dat de lokalen in de nieuwe situatie getoond hadden. Swijgman memoreerde kort aan behaalde successen op het politieke en economische vlak, maar benadrukte dat er nog veel kan en moet gebeuren om de bevolking verder te ondersteunen. Commandant SFIR II Richard Oppelaar gaf in zijn korte toespraak aan het door SFIR I ingeslagen pad te zullen blijven volgen. Hij dankte overste Swijgman en zijn eenheid voor de ondersteuning en de wijze lessen bij de overname.

Commandant Swijgman zal dinsdag 18 november in Nederland aankomen.