Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 13 november 2003

Advies commentaar Hoofdlijnennotitie direct gekozen burgemeester De Raad heeft in de vergadering van 13 november jl. zijn advies over de Hoofdlijnennotitie direct gekozen burgemeester vastgesteld. In het advies bekritiseert de Raad het model van minister De Graaf. In de Hoofdlijnennotitie wordt geprobeerd twee uitgangspunten met elkaar te verenigen die onverenigbaar zijn: enerzijds een 'sterke', politiek geprofileerde burgemeester als 'lokaal regeringsleider' en anderzijds een direct gekozen burgemeester die past binnen de grondwettelijke kaders, Nederlandse verhoudingen en traditie en cultuur van collegiaal bestuur waarbij de gemeenteraad het belangrijkste orgaan van de gemeente blijft. Gelijktijdige verwezenlijking van beide uitgangspunten is volgens de Raad niet mogelijk. De Raad schetst in het advies twee alternatieve eindmodellen. Het model van de eigenstandige burgemeester is ingebed in bestaande grondwettelijke kaders en past bij de Nederlandse verhoudingen. De burgemeester is in dit model vooral een teamspeler die zowel voorzitter van het college als voorzitter van de gemeenteraad is. Zijn bevoegdheden wijken niet veel af van de huidige (benoemde) burgemeester. Het model van de zelfstandige burgemeester vereist wijziging van de Grondwet. In dit model is de burgemeester het eenhoofdig bestuur met veel zelfstandige bevoegdheden en een sterk politiek profiel. De Raad is van mening dat beide eindmodellen op zich zelf staan en uit een van deze twee modellen gekozen zou moeten worden. U kunt het advies hier downloaden.

Rob over modernisering van de Grondwet
Op 13 november jl. heeft de Rob het derde advies over de modernisering van hoofdstuk 7 van de Grondwet besproken. Hoofdstuk 7 heeft betrekking op provincies, gemeenten, waterschappen en andere openbare lichamen. De eerdere adviezen gingen over de Grondwet als basisdocument van het openbaar bestuur (Het openbaar bestuur in de Grondwet, mei 2002) en over de vraag welke elementen van het bestuur van gemeenten en provincies in de Grondwet moeten worden opgenomen (Provincies en gemeenten in de Grondwet, december 2002). Het derde advies handelt over de 'overige' onderwerpen die thans geregeld zijn in hoofdstuk 7: waterschappen, openbare lichamen voor beroep en bedrijf, overige openbare lichamen, samenwerking tussen openbare lichamen en bestuursgeschillen. De Raad gaat tevens in op onderwerpen die (nog) niet geregeld zijn in hoofdstuk 7, zoals regionaal bestuur en zelfstandige bestuursorganen. Het advies zal worden gecompleteerd met een 'Proeve' van hoofdstuk 7 op basis van de voorstellen van de Raad. Het advies zal in december 2003 worden gepubliceerd.

Symposium Trias Informatica, woensdag 26 november 2003

De Raad voor het openbaar bestuur organiseert op woensdag 26 november 2003 van 13.30 tot 17.00 uur het symposium Trias Informatica in de Aruba/Antillenzaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar aanleiding van het gelijknamige advies. De organisatie gebeurt in nauwe samenwerking met het ministerie van BZK. Op dit symposium zal de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties een reactie geven op het advies van de Raad.

Het doel van de bijeenkomst is een vrije gedachtewisseling over de invulling van de drie kernbeslissingen uit het advies Trias Informatica. Het programma valt uiteen in drie delen. In het eerste deel wordt gesproken over het kader voor informatierelaties tussen overheden, waarbij de minister gevraagd is aanwezig te zijn. Vervolgens wordt in het tweede deel ingegaan op de openbaarheid van overheidsinformatie. Het doel van de discussie zal gericht zijn op het vinden van beleidsterreinen waarop deze openbaarheid de komende jaren betrekking moet hebben. In het derde en laatste deel van de middag zal ingegaan worden op de mogelijkheden van ICT te komen tot een grotere doelmatigheid.

Het programma ziet er als volgt uit:

13.30 - 14.00 uur Ontvangst met Koffie/Thee
14.00 - 14.05 uur Opening door de heer prof. dr. J.A. van Kemenade, voorzitter Rob
14.05 - 14.15 uur Reactie advies door de heer mr. Th.C. de Graaf, minister voor BVK
14.15 - 14.25 uur Inleiding 'Informatierelaties tussen overheden' door de heer prof. dr. W.B.H.J. van de Donk
14.25 - 15.00 uur Interactieve discussie o.l.v. de heer prof. dr. A. Zuurmond
15.00 - 15.15 uur Koffie/Thee
15.15 - 15.25 uur Inleiding 'Actieve openbaarheid' door de heer prof. dr. M.A.P. Bovens
15.25 - 16.00 uur Interactieve discussie o.l.v. de heer prof. dr. A. Zuurmond
16.00 - 16.10 uur Inleiding 'Verbetering gegevenshuishouding van de overheid' door de heer prof. mr. dr. I.Th.M. Snellen 16.10 - 16.45 uur Interactieve discussie o.l.v. de heer prof. dr. A. Zuurmond
16.45 - 16.55 uur Conclusie door de heer prof. dr. A. Zuurmond 16.55 - 17.00 uur Bekendmaking uitslag essaywedstrijd 'Wat zijn jouw ICT-prioriteiten als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties?' door de heer prof. dr. J.A. van Kemenade, voorzitter Rob
17.00 - 18.00 uur Borrel

Als u verder vragen heeft of als u zich wilt aanmelden, dan kunt u mailen naar de heer Boudewijn Steur: boudewijn.steur@minbzk

Conferentie "Medialogica: Driehoeksverhouding in de democratie", donderdag 11 december 2003

Het advies Politiek en media. Pleidooi voor een LAT-relatie, dat in september 2003 is uitgebracht, wordt in de komende tijd onderwerp van een aantal bijeenkomsten. De Rob wil met deze discussies, waaraan onder andere politici en communicatieadviseurs zullen deelnemen, bereiken dat de gedachten over een grotere onafhankelijkheid van de politiek ten opzichte van de media, concretere vormen gaat aannemen.

De eerste activiteit is deelname aan de organisatie van de conferentie "Medialogica: Driehoeksverhouding in de democratie". Deze conferentie gaat over de invloed van de driehoeksverhouding tussen burgers, politiek en media op het functioneren van de democratie. Aanleiding zijn de dit jaar verschenen adviezen van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) over Medialogica en het hierboven genoemde advies van de Raad voor het openbaar bestuur. Waar de RMO in zijn advies de rol van de media centraal stelt, doet de Rob dat voor de politiek. Aan het programma werken onder andere Gerard van Westerloo, Bert Middel, Anne-Lize van der Stoel, Elsbeth Etty, Ton Verlind en Valerie Frissen mee.

De conferentie vindt plaats op:

donderdagmiddag 11 december aanstaande in de Haagse Hogeschool in Den Haag, Joh. Westerdijkplein 75, in Den Haag.

Deelname is gratis.

U kunt zich voor deze conferentie én voor een van de zes workshops opgeven via de website van de RMO: www.adviesorgaan-rmo.nl. Op deze website volgt het definitieve programma.

Uit de vergadering van de Rob op 13 november 2003

Belangstelling van Zembla voor Rob-vergadering
Tijdens de Rob-vergadering van donderdag 13 november jl. heeft de redactie van het tv-programma Zembla opnamen gemaakt. Op de agenda stond een bespreking van de reacties op het Rob-advies Politiek en media. Pleidooi voor een LAT-relatie (augustus 2003). Strekking van het advies is dat politici het politieke debat moeten terughalen naar de Kamer. Het debat wordt nu teveel in de media gevoerd. Politici moeten zich minder laten leiden door onderwerpen die de media aandragen. Op 4 december a.s. wordt het programma van Zembla uitgezonden.

Essaywedstrijd 2003

Trias informatica, ICT en overheid in vogelvlucht

Het belang van informatie- en communicatietechnologie (ICT) voor de overheid dreigt van de politieke agenda te verdwijnen. ICT kan echter een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van urgente maatschappelijke problemen. Winst is vooral te halen bij het meer en beter delen van informatie. Helaas overheerst bij het delen van informatie wantrouwen en geslotenheid. Het wordt tijd dat de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties (BVK) deze patstelling doorbreekt.

Dit stelt de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in het advies Trias Informatica, dat op donderdag 17 juli aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties is aangeboden. Het advies van de Rob is opgenomen in een bundel met daarin samenvattingen van twaalf rapporten over ICT en overheid en interviews met de verschillende voorzitters van ICT commissies. Kijkend naar de vele rapporten die de afgelopen jaren verschenen zijn, concludeert de Rob dat het kabinet het erbij heeft laten zitten. ICT kan een belangrijke bijdrage leveren aan betere prestaties van de overheid doordat informatie gemakkelijker kan worden gedeeld. Het grote probleem is echter gebrek aan vertrouwen. Dit leidt tot angst voor misbruik van gedeelde informatie en angst voor afkalving van zelfstandigheid. De Rob formuleert in zijn advies drie strategische kernbeslissingen.

Uitgebreide informatie over dit advies kunt u vinden op deze pagina.
---