Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

'De ondraaglijke lichtheid der alfa's'

De alfa's moeten uit hun isolement komen en hun kennis en methodes inzetten voor onze huidige samenleving. Dit zal worden betoogd door prof. dr. W.P. Blockmans tijdens een openbaar 'college' van de Noodfaculteit Letteren Rotterdam op donderdagavond 13 november in het Bibliotheektheater in de Maasstad. Het college wordt gevolgd door een debat met het publiek en tussendoor vinden optredens plaats van de dichter/performer Jaap Montagne.

Prof. Blockmans, hoogleraar Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, heeft zijn college de titel 'De ondraaglijke lichtheid der alfa's' meegegeven. Studies als filosofie, letteren, taalwetenschap, geschiedenis en kunstwetenschappen zijn volgens Blockmans verzamelplaatsen van kennis, inzichten en vaardigheden. Blockmans: "Deze vakken hebben een eigen 'body of knowledge' en een eigen methodiek, maar hun relatieve geringschatting voor de 'exacte vakken' draagt niet bij tot een optimale omgang met de cultuurverschijnselen die zich aan ons opdringen."

Onder het motto 'Lof der Letteren' houdt de Noodfaculteit Letteren Rotterdam een reeks colleges waarin het belang van letterenstudies voor de huidige faculteiten van de EUR wordt belicht. Na economie, wijsbegeerte, rechten en medicijnen volgt nu geschiedenis en op 27 november de sociale wetenschappen. Op 11 december wordt dit derde semester van de Noodfaculteit afgesloten met een grootse slotmanifestatie.

Ondanks veelvuldige beloften heeft de inmiddels dertigjarige Erasmus Universiteit Rotterdam nog steeds geen volwaardige letterenfaculteit. De Stichting Noodfaculteit Letteren is opgericht door het Rotterdams Letterenoverleg om bij te dragen aan uitbreiding van de letterenstudies in de Maasstad. De huidige collegereeks wordt georganiseerd met steun van de Rotterdamse Kunststichting en het Prins Bernard Cultuurfonds Rotterdam en in samenwerking met Studium Generale en het Bibliotheektheater.


Plaats van handeling is het Bibliotheektheater aan de Hoogstraat 110 in Rotterdam, de aanvang 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Studenten krijgen toegang voor 3 euro.

EINDE PERSBERICHT

---

SAMENVATTING VOOR UW AGENDA:

Rotterdam, donderdag. 13 november,

'De ondraaglijke lichtheid der alfa's'

Vijfde avond in de reeks Lof der Letteren van de Noodfaculteit Letteren Rotterdam over de vraag waarom letterenstudies onmisbaar zijn voor een universiteit. Ditmaal Geschiedenis & Letteren met Prof.dr. W.P. Blockmans, hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, en een poëtisch entr'act van Jaap Montagne.

Bibliotheektheater, 20.00 uur, 5 euro, studenten 3 euro. Res. 010 - 281 62 62 of e-mail:
theater@bibliotheek.rotterdam.nl


---
NOOT: Mede namens uitgeverij Bèta Imaginations nodigt de Stichting Noodfaculteit Letteren Rotterdam u gaarne uit voor de officiële presentatie van de bundel ´Letteren aan de Maas, Twintig colleges van de Noodfaculteit Letteren Rotterdam´ op maandagmiddag 17 november om 17.00 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis te Rotterdam. Opgeven voor deze gebeurtenis kan via onderstaand e-mailadres.

---

Voor informatie, adreswijzigingen of verwijdering van onze perslijst:

Stichting Noodfaculteit Letteren Rotterdam
Feico Houweling, voorzitter
Ganzekruid 7
3068 RK Rotterdam
tel. huis: 010-4567682
tel. werk: 010-4175831
noodfaculteit@xs4all.nl
www.noodfaculteit.nl