Openbaar Ministerie

13 november 2003

Veel tips in oude moordzaak Utrecht

De zaak Arthur Ghurahoo

De 11-jarige Arthur Ghurahoo werd in mei 1986 vermoord en seksueel misbruikt gevonden op het militaire terrein bij Fort Vechten, tussen Utrecht en Bunnik.
Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wie dit op zijn geweten heeft. De recherche, het openbaar ministerie én de ouders van Arthur vragen nog één keer uw medewerking in de hoop dat die dader alsnog gevonden wordt.
Volgend jaar verloopt de zaak en dan gaat de dader vrijuit. Dat is iets wat de ouders van Arthur niet kunnen verkroppen.

Op tv
Het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld heeft op dinsdag 4 november 2003 aandacht aan de zaak besteed.

Zelfde dna in meer zaken aangetroffen
Veertien jaar lang had de politie geen enkel idee wie deze moord gepleegd heeft. Tot het Cold Case Team van de politie Utrecht in 2000 de zaak heropende. De dna-sporen die op het lichaam en kleding van Arthur werden aangetroffen, bleken overeen te komen met het dna van de man die in 1983 in Maarssenbroek en IJsselstein 6 jongens heeft aangerand of verkracht. Daarmee kreeg de dader van de moord van Arthur een gezicht. Want die zes slachtoffers zijn niet om het leven gebracht en hebben een signalement van de dader kunnen geven. Aan de hand daarvan heeft de politie toen een compositiefoto gemaakt.

Opvallend is dat alle slachtoffers meldden dat de man een rode capuchon droeg. Die foto dateert uit 1983. Omdat de man er nu ouder uit zal zien, heeft een deskundige in de Verenigde Staten een tekening gemaakt van de man, zoals hij er nu ongeveer uit moet zien. Het gaat om een blanke man, die nu tussen de 40 en 55 jaar moet zijn. Hij spreekt Nederlands met een Utrechts accent. Hij heeft bruine ogen en een hoekige kin. Op de website van de politie Utrecht zijn montagefoto's te zien van de vermoedelijke dader.

Tips nodig
De politie en de ouders hopen dat er mensen zijn die tips hebben, die kunnen leiden tot de oplossing van deze zaak. In de uitzending ziet u onder andere Carlo Schippers. Hij is profiler bij het Korps Landelijke Politiediensten. Hij heeft destijds een profielschets gemaakt van de dader. Daaruit blijkt dat mensen in de directe omgeving van de dader, familie of vrienden, aan hem gemerkt moeten hebben dat er iets aan de hand was. Het kan zijn dat de man zich anders is gaan gedragen, dat hij stiller werd of zich meer terugtrok. Het kan zijn dat mensen hem destijds al in verband hebben gebracht met de moord op Arthur, maar dat nooit hebben durven uitspreken. De politie hoopt dat die mensen nu wel de moed vinden om het te vertellen.

Dat de zaak opgelost wordt, is ook een grote wens van Marijke en Hendrik Ghurahoo, de ouders van Arthur. In Bureau Hengeveld vertellen zij voor het eerst samen op televisie hoe het gezin getroffen is door moord op hun 11-jarige zoon.

Uw tip
Heeft u informatie over deze zaak? Neem dan s.v.p. contact op met het Recherche Bijstandsteam van de Politie Regio Utrecht, tel. 0900-8844 (lokaal tarief).