NFO TRENDBOX BV

Nieuw regeringsbeleid niet conform wensen huizenbezitters

Bezitters van koopwoningen en huurders zijn zeer geïnteresseerd in energiebesparing in en rond het huis. Het gaat hier om maar liefst 50% van degenen met een koophuis en 44% van degenen met een huurwoning. Een en ander staat in schril contrast met de voorgenomen maatregelen, die in de Miljoenennota bekend werden gemaakt. Het jaarbudget voor het uitvoeren van EPA's (Energie Prestatie Advies) wordt van 54 miljoen euro teruggebracht tot 9 miljoen euro. Ook de subsidie op zonnecollectoren verdwijnt per 16 oktober, wat inmiddels tot een stormloop op dit product heeft geleid.

Recent heeft NFO Trendbox, in opdracht van VvE Belang, belangenorganisatie voor appartementseigenaren, een grootschalig onderzoek uitgevoerd om de wensen van de Nederlander op het gebied van wonen in kaart te brengen. Dit onderzoek is gerealiseerd ter voorbereiding van de nationale beurs Huis & Appartement. Deze beurs, die van 14 t/m 16 november a.s. plaatsvindt in Ahoy' Rotterdam, informeert zowel huurders als eigenaren over alles rondom het (ver)huren, (ver)kopen, (ver)bouwen, onderhoud, renoveren, beleggen, beheren en financieren van onroerend goed.

Er is het nodige ongenoegen als het gaat om de beschikbaarheid van woningen. Dit sluit aan bij de constatering van het huidige kabinet in zijn hoofdlijnenakkoord, dat het teruglopende bouwvolume en de kwaliteit en diversiteit van wijken in de grote steden een stevige aanpak vergen. Zo vindt maar liefst 85% van de huurders dat de overheid meer moet doen om huizen voor starters betaalbaar te maken. Deze mening wordt gedeeld door 69% van degenen met een koopwoning. Opvallend is dat niet de huurders in de grote steden, maar juist zij die een huis huren in het oosten van Nederland deze uitspraak nog meer (91%) dan gemiddeld (85%) onderschrijven.

Verder vindt ruim tweederde van de huurders, dat er meer variëteit in het huidige woningaanbod moet komen. Bij degenen die een huis bezitten ligt dit percentage op 52%. Op regionaal gebied is de vraag naar variëteit het grootst in het westen en zuiden van Nederland.

Over het algemeen is de Nederlander tevreden met zijn woning. Van de huiseigenaren is 90% tevreden met zowel zijn woning als zijn de woonomgeving. Bij huurders worden minder hoge percentages aangetroffen: 81% is tevreden over de woning, 72% over de woonomgeving. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat vooral onder de huurders veel mensen te vinden zijn die binnen twee jaar willen verhuizen. Het gaat hier om 32% van degenen met een huurhuis. Van degenen die eigenaar zijn van een eengezinswoning wil 9% binnen twee jaar gaan verhuizen, terwijl 26% van de eigenaren van appartementen hoopt binnen die periode ergens anders te wonen.

Van degenen met een huurhuis die binnen twee jaar willen verhuizen prefereert een groot gedeelte (28%) een koophuis of appartement, terwijl 31% nog niet weet waar men naartoe wil verhuizen. Het omgekeerde komt minder vaak voor, 7% van degenen met een koophuis wil graag een huurhuis als volgende woning.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NFO Trendbox
tel: 020 - 669 44 14
Gerton Poot
Onderzoeksdirecteur
gerton.poot@nfoeurope.com

Huis & Appartement 2003
tel:010-2033193
Karen Nitschke
Communicatie Manager Ahoy'ECEM

Of een bezoek brengen aan onze website:
www.trendbox.nl of
www.huisenappartement.nl


08 okt 03 07:01