CBS

Daling woningbouw houdt aan

In de eerste drie kwartalen van 2003 zijn ruim 30 duizend woningen opgeleverd. Dat is 19 procent minder dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. In 2002 was het aantal opgeleverde woningen ook al minder dan het jaar ervoor. Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat in de eerste drie kwartalen van 2003 voor ruim 49 duizend woningen een bouwvergunning is verleend. Dat is 16 procent meer dan in dezelfde periode van 2002.

Minder gereedgekomen woningen
Het aantal gereedgekomen woningen is in de eerste drie kwartalen van 2003 het meest gedaald in Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht. De enige provincies waar het aantal opgeleverde woningen is gestegen, zijn Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. In totaal zijn er in Nederland 7 000 woningen minder gereedgekomen dan in de eerste drie kwartalen van 2002. De daling van het aantal gereedgekomen woningen is begin 2002 ingezet.

Meer bouwvergunningen verleend
In de eerste drie kwartalen van 2003 is voor ruim 49 duizend woningen een bouwvergunning verleend. Dat is een toename van bijna 7 000 woningen ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2002. In Zuid-Holland is de stijging het grootst. Het aantal woningen is daar met ruim 2 000 toegenomen. In Flevoland, Utrecht en Limburg echter is het aantal verleende vergunningen gedaald. Het totale aantal woningen waarvoor een bouwvergunning is verleend, stijgt al vanaf het vierde kwartaal van 2002.

Technische toelichting
De gegevens zijn afkomstig uit de Statistiek Verleende Bouwvergunningen en de Woningstatistiek. Het CBS stelt deze statistieken samen op basis van gemeentelijke opgaven. Het aantal verleende bouwvergunningen geeft een indicatie van de verwachte woningbouwproductie. Over het algemeen is de periode tussen het verlenen van een bouwvergunning en de oplevering van de woning anderhalf tot twee jaar.

PB03-202
14 november 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht