Politie Friesland


Politieberichten van 13/11 13.00 uur t/m 14/11 07.00 uur

Fryslân 14-11-2003 - Voor informatie kunt u contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoon 0900 8844.

Sint Annaparochie: brand in garage
Donderdag omstreeks 15.30 uur moest de brandweer uitrukken naar een brand in een los van de woning staande garage aan de Van Burmaniastraat. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het is nog niet duidelijk of in de garage asbest is verwerkt. Daar wordt op verzoek van de brandweer nog onderzoek naar gedaan. Een met vuur spelend kind is vermoedelijk de oorzaak van de brand. Tijdens de brand waren de bewoonster van 43 jaar en haar drie kinderen niet thuis.

Damwoude: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 16.00 uur vond op de Hoofdweg een aanrijding plaats tussen een vrachtauto en een fietser. De bestuurder van de vrachtauto, een 38-jarige man uit Damwoude, reed langzaam in verband met een voorganger naar de minirotonde. Een fietser, een 57-jarige man uit Damwoude, wilde vermoedelijk de hoofdrijbaan oversteken. De chauffeur van de vrachtauto zag niets, maar hoorde dat hij iets raakte en stopte direct. Het bleek dat de fietser was gevallen en met zijn been onder het wiel van de vrachtauto was gekomen. Hij liep ernstig beenletsel op. Twee ambulances en de traumaheli kwamen ter plaatse. De man is overgebracht naar het AZ in Groningen.

Hurdegaryp: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 16.30 uur vond op de Rijksstraatweg een aanrijding plaats tussen een fiets en een personenauto. De personenauto, bestuurd door een 23-jarige man uit Noardburgum, reed over de noordelijke parallelweg in westelijke richting. Hij wilde afslaan om de hoofdrijbaan op te gaan, maar zag daarbij een tegemoetkomende fiets over het hoofd. Een nagenoeg frontale botsing was het gevolg. De fietser, een 60-jarige man uit Veenwouden, kwam ten val en raakte licht gewond.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 14.30 uur vond op de Bleeklaan een aanrijding plaats tussen een fiets en een personenauto. Een 30-jarige v rouw uit Leeuwarden reed met haar fiets over de Bleeklaan in de richting van het Vliet. Ter hoogte van de Tsjerk Hiddesstraat wilde ze linksaf slaan. Juist op dat m oment werd e in gehaald door de auto, bestuurd door een 64-jarige man uit Leeuwarden. De vrouw kwam ten val en belandde via de motorkap op het wegdek. Ze is met licht letsel overgebracht naar het MCL-zuid en is ter observatie opgenomen.

Oudega (Sm): aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 20.05 uur vond op de Achterwei een aanrijding plaats tussen een personenauto en enkele fietsers. Een 30-jarige man uit Nijega reed met zijn auto over de Achterwei, komende vanuit de richting Nijega. Drie jongens op de fiets reden vanaf het fietspad de rijbaan op. De auto bestuurder zag ze te laat en raakte twee fietsers. Ze kwamen ten val en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Het betrof een 14- en een 12-jarige jongeman uit Oudega. Beiden liepen een hersenschudding op. De 14-jarige eveneens een gebroken arm. Door Bureau Ongevallenanalyse van de politie Fryslân ingesteld.

Leeuwarden: man aangehouden na vechtpartij
Bij een vechtpartij op het Ruiterskwartier is vrijdag om 03.00 uur een 20-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. De jongeman had zonder aanleiding een 20-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen. De Dokkumer werd overgebracht naar het bureau waar hij een proces-verbaal kreeg.

Harlingen: huisvredebreuk
Een 33-jarige inwoner van Harlingen is gistermiddag in een huis aan de Kerkpoortstraat aangehouden omdat hij 31-jarige plaatsgenoot had mishandeld. De 33-jarige Harlinger was op bezoek bij de 33-jarige bewoonster van het huis aan de Kerkpoortstraat toen hij ruzie kreeg met de 31-jarige Harlinger die daar ook op bezoek was. De bewoonster heeft meerdere keren tegen de 33-jarige man gezegd dat hij de woning moest verlaten, maar de man gaf hier geen gehoor aan. Hierop werd de politie gebeld die de 33-jarige Harlinger heeft aangehouden wegens mishandeling en huisvredebreuk. De man werd overgebracht naar het bureau waar hij een proces-verbaal kreeg. Zowel de 31-jarige bewoonster als de 31-jarige Harlinger hebben aangifte gedaan.

Lippenhuizen: woninginbraak
Donderdag tussen 09.00 uur en 21.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Marten Janswei. Gestolen werden een stereoinstallatie, sieraden en een schotelantenne. Het is niet bekend hoe men binnen is gekomen. Een 60-jarige inwoner van Lippenhuizen heeft aangifte gedaan.

Damwoude: dronken 112-beller aangehouden
Vrijdag om 00.40 uur belde een 19-jarige inwoner van Damwoude meerdere malen zonder reden met 112 vanuit een telefooncel aan de Kruisweg. Toen de politie ter plaatse kwam stonden er twee personen bij de telefooncel, waarvan een ruit gesneuveld was. Het bleek te gaan om een 19-jarige en een 18-jarige inwoner van Damwoude. Beide personen verkeerden onder invloed van alcohol. De 19-jarige man bekende dat hij meerdere malen met 112 had gebeld. Op het moment dat de politie de 19-jarige inwoner van Damwoude wilde aanspreken nam hij een gevechtshouding aan. Hij schreeuwde dat hij er klaar voor was. Toen een politieman één stap in de richting van de man zette bleek dat toch niet zo. De man zette het gelijk op een lopen. Op de Hoofdweg kon de man worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau waar hij een proces-verbaal kreeg voor openbare dronkenschap en voor het hinderlijk lastig vallen van de 112-centrale. Ook zal met hem gesproken worden over de vernieling van de ruit.

Fryslân: rijden onder invloed
(Achtereenvolgens tijd en plaats van controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden) Vrijdag 02.20 uur, Zuiderstraat Leeuwarden, 27-jarige man uit Den Bosch, 430 ug/l, 4 uren;
Donderdag 23.45 uur, Oedsmawei Grou, 78-jarige man uit Grou, 480 ug/l, 4 uren;
Donderdag 15.45 uur, Valkstraat Leeuwarden, 35-jarige man uit Leeuwarden, 785 ug/l, 9 uren, rijbewijs ingevorderd. Naast de rijverboden en het ingevorderde rijbewijs wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden on der invloed opgemaakt.