Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
14 november 2003 C087

Werkplekken kunstenaars in Dobbelmanfabriek

De voormalige Dobbelmanfabriek krijgt een nieuwe culturele invulling. Er komen flexibele werkplekken en kantoren voor beeldende kunstenaars en makers van toegepaste kunst. Dit adviseert het college van burgemeester en wethouders. Nijmegen krijgt hiermee een opvallende invulling van een oud fabriekspand.

De nieuwe bestemming van de Dobbelman past uitstekend binnen de visie van het college om kleinschalige culturele bedrijvigheid te bevorderen. De flexibele werkplekken en kantoren betekenen een oplossing voor de grote vraag naar kunstenaarsateliers. Kunstenaars kunnen in de Dobbelmanfabriek gezamenlijk gebruik maken van centrale voorzieningen als een kopieerapparaat en computers. Hij tekent zich in voor een werkplek voor een of meer dagdelen per week. Een tweede doelstelling is dat de wekplek leidt tot samenwerking en uitwisseling tussen de verschillende kunstenaars. Zij kunnen profiteren van elkaars contacten en inzichten. Dit voorstel is afkomstig van de stichting DAK. Talis Woondiensten is de ontwikkelaar van de begane grond en zal de ruimte uiteindelijk verhuren.

Twee andere voorstellen voor de invulling van het Dobbelmangebouw haalden het niet:

* Een bundeling van het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen, de Stichting Beeldende Kunst Gelderland en het Architectuurcentrum. Deze invulling vraagt echter om een grotere oppervlakte dan de 490 m2 die momenteel beschikbaar is. Het college is bovendien van mening dat voor deze instellingen een locatie in het stadscentrum meer voor de hand ligt, gezien de verschillende presentaties voor een groter publiek.


* Een derde voorstel van de huidige gebruikers van de Dobbelman, verenigd in De Zeepunie, behelst tevens het delen van kantoorruimte door verschillende organisaties (Wintertuin, Blossum, Rythm and Reason en Vliegend Paard). Daarbij zou er ruimte komen voor een gastatelier en een projectruimte. Ook voor dit voorstel geldt dat de beschikbare ruimte te beperkt is en de financiële basis te onzeker.

De afgelopen maanden is er veelvuldig overleg geweest tussen wethouder verkeer, milieu en cultuur Ton Hirdes en de verschillende indieners van de voorstellen. Alle betrokkenen onderschrijven dit advies van burgemeester en wethouders van 11 ovember aan de raad. De afgewezen voorstellen blijven echter interessant. Bij nieuwe mogelijkheden of vrijkomende gebouwen in de stad kunnen ze opnieuw in overweging worden genomen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 2382


---

De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht