Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
14 november 2003

Mensen met tijdelijke verblijfsvergunning mogen direct aan de slag

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een wijzigingsvoorstel bij de Wet arbeid vreemdelingen. Mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning voor asiel hoeven in de toekomst geen vergunning meer aan te vragen om aan het werk te gaan. In de praktijk blijkt het aanvragen van de zogenoemde tewerkstellingsvergunning een belemmering voor werkgevers bij het aannemen van mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning. Ook buitenlandse wetenschappers met een beurs, gastdocenten en deelnemers aan uitwisselingsprogramma's van de Europese Unie hoeven niet langer een tewerkstellingsvergunning aan te vragen.

De maatregel past in het streven van het kabinet om de arbeidsmarktpositie van mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning te verbeteren en regelgeving terug te dringen. Het vergemakkelijken van de tijdelijke uitwisseling van onderzoekers, gastdocenten en werknemers zal bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie.

Het wordt ook mogelijk om tewerkstellingsvergunningen te verlengen. Tot nu toe moeten werkgevers de hele procedure voor de aanvraag van een tewerkstellingsvergunning opnieuw doorlopen als werkzaamheden uitlopen. De verlenging is alleen mogelijk als de buitenlander in totaal minder dan drie jaar werkt in Nederland. Na drie jaar krijgen vreemdelingen automatisch permanent toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. De beperking moet dat voorkomen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 14.11.2003