Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
73

Directie:
voorlichting

14-11-2003

Status:
informatie

Van der Laan wil prestatieafspraken met de publieke omroep

Het kabinet heeft vandaag de invulling van de bezuinigingen bij de publieke omroep vastgesteld. Deze worden gerealiseerd door efficiënter en effectiever te werken. Over de kwaliteit en het bereik van de programmas wil staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media prestatieafspraken maken met de publieke omroep.

Dat blijkt uit de presentatie van de mediabegroting voor de periode 2004-2008, waarmee de ministerraad akkoord is gegaan. In de mediabegroting is ook vastgelegd hoe de bezuinigingen van 80 miljoen euro door het kabinet worden verdeeld. De landelijke publieke omroep heeft al constructief meegewerkt aan een bezuiniging van 40 miljoen in 2004 en krijgt vanaf 2007 64 miljoen euro minder. Het kabinet bezuinigt daarnaast in totaal 16 miljoen euro op de Wereldomroep, het Muziekcentrum van de Omroep en andere posten op de mediabegroting.

Het budget voor de landelijke publieke omroep voor 2004 is 672,1 miljoen euro.

Staatssecretaris Van der Laan steunt de wijze waarop de landelijke publieke omroep de bezuinigingen doorvoert in zijn meerjarenbegroting 2004-2007. De maatregelen zullen leiden tot minder overhead (stafdiensten, huisvesting e.d.) en meer efficiëntie, bijvoorbeeld door samenwerking tussen omroeporganisaties bij de inkoop van productiefaciliteiten en buitenlandse programmas. De staatssecretaris hecht zeer aan verbetering van de organisatie en volgt de uitvoering van de bezuinigingen nauwlettend.

Daarnaast steunt zij de ambitie van de publieke omroep om extra geld vrij te maken voor investeringen in de kwaliteit van het programma-aanbod. Volgens de staatssecretaris heeft de publieke omroep een zelfstandige positie en publieke taak in het medialandschap. De publieke omroep moet een gevarieerd aanbod bieden van informatie, educatie, cultuur én ontspanning dat recht doet aan de uiteenlopende behoeften van de gehele Nederlandse bevolking. Daarbij hoort een onderscheidende aanpak en een eigen kwaliteitsstandaard.

Hoewel een aantal zaken goed gaat, zijn er ook zorgen. Zo blijft een toename van Nederlands drama op de publieke televisie uit en is het bereik onder jongeren en etnische minderheden minder dan beoogd. Over deze en andere onderwerpen wil Van der Laan prestatieafspraken maken met de publieke omroep voor het programmaseizoen 2004-2005. De voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep heeft al aangegeven open te staan voor dergelijke afspraken.

Om de ambities en doelstellingen te kunnen realiseren, moeten de omroeporganisaties volgens Van der Laan slagvaardiger besluiten nemen en deze in gezamenlijkheid uitvoeren. Dit vereist een betere afstemming van de verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen de omroep. Van der Laan verwacht daarover voorstellen van de publieke omroep en van de visitatiecommissie onder leiding van Rinnooy Kan. Deze brengt voorjaar 2004 haar rapport uit. Van der Laan zal haar standpunt over de verbetering van de bestuurlijke structuur mede hierop baseren.

Zij heeft in de mediabegrotingsbrief wel al haar uitgangspunten geformuleerd voor de versterking van de bestuurlijke organisatie, waaronder optimale samenwerking in het proces van programma-aanbod en eenduidige besluitvormingsprocessen met bestuurlijke hiërarchie.

Het Muziekcentrum van de Omroep moet de komende jaren 5,5 tot 7,5 miljoen euro bezuinigen. Dit kan volgens de staatssecretaris door de capaciteit en het repertoire meer toe te snijden op bijzondere producties voor Radio 4 en door een betere afstemming met niet-omroeporkesten. Mogelijk kan één van de vier klassieke omroeporkesten worden opgeheven of het MCO kan in een andere opzet gaan werken.

Voor de Wereldomroep gaat staatssecretaris Van der Laan uit van een besparing van 4,5 tot 6,5 miljoen euro. Zij is kritisch over de prioriteiten van de Wereldomroep. Volgens haar moet de Wereldomroep in de eerste plaats Nederlanders in het buitenland informeren, in effectieve samenwerking met de binnenlandse publieke omroep. In de tweede plaats heeft de Wereldomroep in enkele landen een functie als (schaarse) onafhankelijke journalistieke informatiebron.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl