Socialistische Partij

SP & ROOD kraken plannen VVD en LPF

14-11-2003 * Tijdens de begrotingsbehandeling van VROM dienden VVD en LPF een motie in voor een algeheel kraakverbod. Een interruptie van Tweede-Kamerlid Piet de Ruiter (SP) was voldoende om deze tegen te houden. VVD en LPF trokken hun voorstel in en vormden het om tot een motie over beperking van de huurbescherming om met tijdelijke huurcontracten leegstand tegen te gaan. Om de waanzin van leegstand en woningnood blijvend in de aandacht te houden, zet ROOD de bezettingsacties voort.

ROOD-voorzitter Driek van Vugt: Het is van de gekke dat deze partijen leegstand goedkeuren in tijden van woningnood. Nu de wachtlijsten voor een betaalbare huurwoning oplopen tot acht jaar in de grote steden, is leegstand absoluut onaanvaardbaar. ROOD ziet meer in een verkorting van de duur dat een huis leeg mag staan.

In oktober is ROOD gestart met een kraakestafette. In zes grote steden zijn panden door bezet en in een aantal plaatsen is voor langere tijd onderdak geboden aan jongeren. De overheid faalt in de plicht om haar burgers betaalbaar te huisvesten, daarom blijft ROOD de komende maanden doorgaan met de bezettingen. Van Vugt: Wachtlijsten langer dan de studieduur, zoals in Amsterdam, dat is toch volstrekt onaanvaardbaar.

Het wordt tijd dat de overheid en de gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en nu wat doen aan de groeiende woningnood door op korte termijn slimme maatregelen te treffen, zoals het vorderen en bewoonbaar maken van kantoorpanden. En op lange termijn moet de overheid de regie weer terugnemen over de woningmarkt.

ROOD, jongeren in de SP