Time : 6:42:41 PM
Date : Friday, November 14, 2003
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Minister Patrick Dewael verheugd over einde hongerstaking van Iraanse asielzoekers

Vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael is verheugd omdat de Iraanse asielzoekers hebben beslist hun hongerstaking stop te zetten en hebben gekozen voor de normale en wettelijke aanpak van de behandeling van hun dossiers. Zij hebben dit beslist nadat de advocaten van de actievoerders hun standpunt hadden toegelicht aan vertegenwoordigers van de Dienst Vreemdelingenzaken en van Binnenlandse Zaken. Tijdens dit onderhoud werd er nogmaals op gewezen dat de hongerstaking eerst moest stopgezet worden en dat pas dan een dialoog kon worden geopend.

Na het stop zetten van hun actie kunnen de actievoerders een nieuwe asielaanvraag indienen zoals trouwens voorzien is in de wet. Op basis van de reeds beschikbare elementen uit de eerste aanvraag en eventuele nieuwe elementen, die zij aanbrengen, zal deze aanvraag dan onderzocht worden en zal een beslissing worden genomen. Er is geen enkele afspraak gemaakt over het collectief ontvankelijk verklaren van de nieuwe asielaanvragen.

De minister bevestigt dat de aanvragen geval per geval zullen onderzocht en beslist worden en geen voorwerp zullen uitmaken van een collectieve aanpak en beslissing.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41