Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 4 november 2003

School's OUT
Het NAi toont samen met Items de beste afstudeerontwerpen van 2003

Van 15 november 2003 tot 12 januari 2004 in Zaal 3 in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)

Een barokke radiator die om een hoekje loopt. Een rok in de vorm van een baseball handschoen. Of een boek over een mossenverzameling. Het zijn slechts drie ideeën waarmee drie studenten dit jaar afstudeerden aan evenzoveel academies. Elk jaar publiceert Items, vaktijdschrift op het gebied van design en visuele communicatie de beste eindexamenprojecten van de kunstacademies van dat studiejaar. In samenwerking met dit magazine toont het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) van 15 november 2003 tot 12 januari 2004 in de tentoonstelling school's OUT deze projecten. Tijdens de opening vindt ook de uitreiking plaats van de Items/Spinhex&Industrie Prijs 2003 voor het beste grafische eindexamenproject.

Voor een presentatie van de beste afstudeerwerken van 2003 is gekozen voor vijf richtingen: grafisch ontwerp, productontwerp, architectuur, modevormgeving en architectonische vormgeving. De redactieleden van Items hebben - net als in voorgaande jaren - alle academies in Nederland en Vlaanderen bezocht om een selectie te maken van de meest in het oog springende werken. Dit heeft geresulteerd in zestig projecten die van 15 november tot 12 januari 2004 in Zaal 3 van het NAi te zien zijn. Het NAi wil met deze tentoonstelling een bijdrage leveren aan de loopbaan van jonge ontwerpers en wil tevens de tendensen en ontwikkelingen op het gebied van vormgeving voor een groter publiek inzichtelijk maken.

Klimaat
Elk jaar staan de afstudeerprojecten van kunstacademiestudenten in de belangstelling. Deze nieuwe vormgevers zijn immers de beoogde opvolgers van internationaal befaamde Nederlandse ontwerpers als Viktor & Rolf, Droog Design en OMA/Rem Koolhaas. Veel eindexamenprojecten hebben ook dit jaar weer hun weg gevonden naar de landelijke en regionale media en soms zelfs al naar de fabrikanten. Trendwatcher en Design Academy-directeur Li Edelkoort voorspelt voor de huidige generatie studenten een gouden toekomst: "Nederlands ontwerp blinkt uit in een eigen stijl, vernieuwend materiaalgebruik, maar toch altijd met eenvoud die internationaal aanslaat." Haar academie kreeg onlangs van de New York Times zelfs het predikaat 'beste ontwerpopleiding ter wereld'.

Wat opvalt aan de ontwerpen van deze nieuwe lichting van jonge ontwerpers is dat zij een herwaardering tonen voor het narratieve, de ambacht en tradities. Ze fungeren als afspiegeling van een grotere maatschappelijke ontwikkeling. De tijdgeest anno 2003, waar begrippen als veiligheid, waarden en normen weer hoog op de agenda staan, is immers eerder behoudend dan progressief.

Tentoonstelling
De tentoonstelling school's OUT sluit aan bij de ambitie van het NAi om meer aandacht aan de randgebieden van de architectuur te besteden en dichter bij de gaande tendensen en ontwikkelingen te staan. In Zaal 3, de experimentele zaal, zijn daarom niet alleen afstudeerproducten te zien van de Academies voor Bouwkunst en technische universiteiten, maar ook die op het gebied van modevormgeving, productontwerp en grafische vormgeving.

Prijs
Tijdens de opening van school's OUT wordt tevens de Items/Spinhex&Industrie Prijs 2003 uitgereikt voor het beste grafische eindexamenontwerp. Het winnende ontwerp is natuurlijk op de tentoonstelling te zien. Daarnaast tonen Merijn Verhagen, Bob Stel en Laurens Orij (Crabsalad) het resultaat van het project dat zij naar aanleiding van het winnen van de prijs van 2002 maakten. De prijs wordt mogelijk gemaakt door drukkerij Spinhex&Industrie in Amsterdam.
---