Gemeente Heeze-Leende


Gezond en Veilig Wonen

Op 15 november start de landelijke campagne 'Gezond en Veilig Wonen'. De komende maanden wordt u via diverse media geinformeerd over de wijze waarop u een gezonde en veilige woonomgeving kunt realiseren. De gemeente informeert u via folders die in het gemeentehuis verkrijgbaar zijn, via artikelen in de Parel van Brabant en via berichten op deze site.

Deze week staat centraal: vocht en ventilatie.

Om vochtproblemen en ongezonde binnenlucht in de woning te voorkomen, moet de binnenlucht voldoende en continu worden ververst.Ventileren is nodig omdat wij dagelijks de lucht binnenshuis flink vervuilen. We koken, douchen, roken of stoken de open haard. Een van de probleemstoffen is vocht. Ons eigen lichaam doet daar een schepje bovenop. De huid en de ademhaling verspreiden aldoor wat vocht. Door onvoldoende ventilatie blijven vocht en allerlei stoffen in de woning hangen. Vochtproblemen zijn dan het gevolg. Vocht kunt u vaak al in een vroegtijdig stadium signaleren. Ruiten (enkel glas) blijven langdurig beslagen en het ruikt bedompt in huis. Later ontstaan er zwarte schimmelplekken op de muur en laat het behang los. In een vochtige woning is sprake van een ongezond klimaat, waar vooral mensen met astma, cara en allergieën veel last van hebben. Ook kinderen die opgroeien in een vochtige woning hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen. Die gezondheidsklachten ontstaan overigens niet door het vocht zelf, maar door schimmels en huisstofmijten die goed gedijen in een vochtige omgeving. Door continu te ventileren zorgt u er voor dat allerlei stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, de zogenaamde allergenen, uit uw woning verdwijnen.

Vragen over vochtproblemen en ventileren


1. Hoe belangrijk is ventileren voor mijn gezondheid? Gemiddeld brengen Nederlanders zon 85 procent van hun tijd door in gebouwen. Ongeveer 70 procent daarvan wordt doorgebracht in de eigen woning. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kwaliteit van de binnenlucht van grote invloed is op de gezondheid van de bewoners of gebruikers van een gebouw.


2. Wat bepaalt de luchtkwaliteit in gebouwen? De luchtkwaliteit in een gebouw wordt bepaald door onder meer:
· Ventilatie. Hoe beter u ventileert, hoe beter de luchtkwaliteit in huis.

· Verbrandingsproducten (bijvoorbeeld de stoffen die een slecht functionerende, afvoerloze geiser produceert). Meer info: dossier Gas- en elektra-installaties.

· Vocht. Door koken, douchen en afwassen komt waterdamp vrij.
· Aanwezigheid van huisdieren, huisstofmijten en schimmels.
· Roken. Roken is de sterkste vervuiler van de binnenlucht.
· Vrijkomen van bepaalde stoffen uit (bouw)materialen en installaties (zoals radon). Meer info: dossier Stralingsprestatienorm.

Deze opsomming is niet volledig. Zo vervuilen mensen zelf ook de binnenlucht, doordat ze ademen (waardoor koolstofdioxide vrijkomt). Ook lichaamsgeur en het vocht dat mensen verdampen is van invloed op de luchtkwaliteit. Verder is natuurlijk ook de luchtkwaliteit buiten of bij de buren van belang (bijvoorbeeld als u naast een stomerij woont).


3. Wat is een huisstofmijt?
De huisstofmijt is een klein spinachtig beestje, dat met het blote oog nauwelijks zichtbaar is. Het leeft in huisstof. Het voedt zich met huidschilfers van mensen en dieren en houdt van een vochtige omgeving. De huisstofmijt bevindt zich vooral in matrassen, kussens, pluche knuffelbeesten, gestoffeerd meubilair, textiele vloerbedekking en op beschimmelde muren.


4. Hoe schadelijk is huisstofmijt?
Allergische reacties en astma, chronische bronchitis en longemfyseem worden verergerd in gebouwen waar veel huisstofmijt aanwezig is. Huisstofmijten komen veel voor in gebouwen waar weinig wordt geventileerd, die relatief vochtig zijn en die minder goed (kunnen) worden schoongehouden. Dat geldt ook voor schimmels. Hebt u huisdieren, dan betekent dat vaak dat u ook meer last hebt van huisstofmijt.


5. Wat kan ik doen tegen huisstofmijt?
U kunt verschillende maatregelen nemen om de huisstofmijt te bestrijden. Het is belangrijk vocht en stof zoveel mogelijk tegen te gaan en bepaalde materialen te vervangen. Niet alle maatregelen hoeven in één keer te worden uitgevoerd. Begin op plaatsen in huis waar zich veel huisstofmijten bevinden, bijvoorbeeld daar waar het vochtig of stoffig is. Vooral de slaapkamer is belangrijk, omdat kinderen en volwassenen daar veel tijd doorbrengen.


6. Hoe vervuilend is tabaksrook?
Roken is de sterkste vervuiler van de binnenlucht. Tabaksrook kan leiden tot irritatie aan ogen, keel en neus en is kankerverwekkend. Rook is vooral schadelijk voor kinderen door de versterking van luchtwegirritaties en astma. In ruimtes waar gerookt wordt, valt de binnenlucht door ventilatie nooit voldoende schoon te krijgen.


7. Hoe ontstaat vocht in een woning?
Dagelijks komt waterdamp vrij in een woning doordat we koken, douchen en afwassen. Ons eigen lichaam doet daar nog een schepje bovenop. Ademen en transpireren veroorzaken een hogere luchtvochtigheid. Door onvoldoende ventilatie blijven vocht (en andere stoffen) in de woning hangen. Sommige mensen hebben in hun woning de aanwezige ventilatieopeningen en -ventilatiekanalen dichtgestopt, terwijl die juist belangrijk zijn om de lucht binnenshuis te verversen. Als er in goed geïsoleerde woningen slecht wordt geventileerd, ontstaan vochtproblemen en dus ook gezondheidsproblemen.


8. Hoe weet ik of mijn huis vochtig is?
Vochtproblemen kunt u al in een vroegtijdig stadium signaleren. Ruiten (enkelglas) blijven langdurig beslagen en het ruikt bedompt in huis. Later ontstaan er zwarte schimmelplekken op de muur en laat het behang los. Een vochtige woning is oncomfortabel. Het voelt er kil en koud aan, ook al stookt u flink. Te veel vocht in huis merkt u dus ook in uw portemonnee omdat u meer moet stoken om het vocht weg te krijgen. De luchtvochtigheid in huis kunt u aflezen op een hygrometer.


9. Is vocht schadelijk?
Een vochtige woning kan bij mensen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen allerlei klachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Maar ook kinderen die opgroeien in een vochtig huis hebben een grotere kans op gezondheidsklachten. Onderzoek wees uit dat die kans 25 procent hoger ligt dan van kinderen die in een gunstiger woonklimaat leven. Overigens ontstaan gezondheidsproblemen niet door het vocht zelf. Vooral schimmels en huisstofmijten zijn de boosdoeners. Deze gedijen goed in een vochtige omgeving.


10. Waarom is ventileren belangrijk?
Per dag produceren de bewoners, huisdieren en planten ongeveer 10 liter vocht in een huis. Daarnaast raakt de lucht vervuild door kookluchtjes en rook. Ventilatie voert de vochtige en vervuilde lucht af, en hiervoor in de plaats moet verse lucht aangevoerd worden. Door continu te ventileren zorgt u er ook voor dat vocht en stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, uit uw woning verdwijnen. Kortom: goed ventileren is belangrijk voor uw gezondheid.


11. Hoe zorg ik voor een goede ventilatie in mijn woning? Gebruik de ventilatieopeningen in uw woning waarvoor ze bedoeld zijn en sluit ze zeker niet af. Voor goede ventilatie is een continu zwakke luchtstroom nodig om vervuilde lucht af te voeren en frisse lucht aan te voeren. Daarvoor moeten ventilatievoorzieningen als roosters en bovenlichten (: klepraampjes) zorgen. Lucht ook na het koken, douchen en slapen uw woning om het vocht af te voeren. Om te toetsen of uw woning wel over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt, kunt u de Toetslijst Ventilatie raadplegen. Deze vindt u op de website van de Woonbond (http://www.woonbond.nl), Vereniging Eigen Huis (http://www.veh.nl) of het Astma Fonds (http://www.astmafonds.nl).


12. Ventileren is dus goed, maar woningisolatie is toch ook belangrijk?
Inderdaad. Uw huis vakkundig (laten) isoleren verhoogt uw wooncomfort en is prettig voor uw energierekening en beter voor het milieu. Maar juist in een goed geïsoleerd huis is het belangrijk ook regelmatig te ventileren. Een droge woning is sneller behaaglijk warm te krijgen. Als u voldoende ventileert, hoeft u uiteindelijk minder te stoken.

Meer informatie

Ventilatietoets
http://www.woonbond.nl
http://www.veh.nl
http://www.astmafonds.nl
De Toetslijst Ventilatie vindt u op de site van de Nederlandse Woonbond, de Vereniging Eigen Huis en het Astmafonds. Hiermee kunt u nagaan of uw woning wel voldoende ventilatiemogelijkheden heeft. Op deze sites vindt u meer informatie over een gezond binnenmilieu.

Milieu Centraal
Milieu Centraal geeft praktische adviezen over energiebesparing in de woning en verzorgt tevens de helpdesk voor de Energiepremieregeling en het Energieprestatieadvies. Zie www.milieucentraal.nl of bel de Milieu Centraal Informatielijn 0900-1719 (15 cpm).

Energieprestatieadvies
Wilt u advies op maat over energiebesparing en een gezond binnenmilieu, vraag dan een Energieprestatieadvies (EPA) aan. Kijk hiervoor op www.vrom.nl onder Energiebesparing.