Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Nijkerk; Veel onjuiste verlichting bij controle
Publicatiedatum: 15-11-2003

Politiemensen uit de unit Noord (Nijkerk) hebben vrijdagavond tussen 17.30 en 22.00 uur een verkeerscontrole gehouden op de Watergoorweg en de Ambachtsstraat in Nijkerk. Daarbij is assistentie verleend door vrijwillige politiemedewerkers, de Verkeersongevallendienst, leden van het Verkeershandhavingsteam, de douane en de belastingdienst. Meest opvallende constatering is het relatief grote aantal weggebruikers dat foutief of defecte verlichting voert en de kennelijk voortdurende moeite met de snelheid. Een overzicht.

Om met het laatste te beginnen, van de 2000 passanten reed ruim 10% te hard. Er zijn dan ook 216 bestuurders die eerdaags een acceptgiro mogen verwachten, omdat zij zich niet aan de maximum toegestane snelheid hebben gehouden. Wat de verlichting betreft, één fietser had deze technische voorziening niet op orde. Daarentegen waren er 21 automobilisten die defecten in de verlichtingsinstallatie bleken te hebben. Maar liefst 10 bestuurders zijn bekeurd omdat zij onterecht mistlicht voerden. Dat is ruim 15% van het gecontroleerde aantal weggebruikers. Gelet op de weersomstandigheden (geen mist) een groot aantal. Overigens dient wel te worden opgemerkt dat de controle selectief geweest is. Twee motorrijders maakten een selectie uit het totale aanbod.

Geen gordel
Middels dezelfde selectieve methode constateerde de politie dat bijna een kwart van de gecontroleerde bestuurders geen autogordel droeg. Tegen 16 bestuurders wordt dan ook proces-verbaal opgemaakt. Verder bleken van 2 auto's de banden te zijn versleten, bestuurde 1 automobilist zijn auto terwijl hij teveel alcohol had gedronken en constateerde de agenten dat 1 bestuurder zijn ontzegging tot het besturen van motorrijtuigen negeerde. Een verkeersmisdrijf!

En verder .
En verder passeerden 6 opgevoerde bromfietsen de controleplaats, was er 1 bromfiets waarvan de stuurinrichting niet deugde (!) en werd drie keer verbaal opgemaakt voor respectievelijk het niet dragen van een helm, het niet voeren van een gele plaat op een bromfiets en het niet hebben van een bromfietscertificaat. Onder automobilisten zijn nog bekeuringen gevallen voor een ondeugdelijke handrem, een verlopen APK en het (niet handsfree) bellen tijdens het rijden.

Douane
Ook de douane heeft bij de controle een aantal overtredingen geconstateerd. Zij delen echter geen bekeuringen uit, maar voorstellen tot betaling. Een soort belastingaanslag, waarvan het bedrag fors op kan lopen. Dat gebeurde bij een automobilist die ten onrechte een grijs kenteken voerde (normaal alleen toegestaan voor als zodanig goedgekeurde bedrijfsauto's) en bij een bestuurder die als Nederlands ingezetene een buitenlands kenteken op zijn auto heeft. Ook heeft de Douane 4 gram Marihuana in beslag genomen.

Geen conclusies
Uiteindelijk leverde de controle 65 boetes op, exclusief de 216 geconstateerde snelheidsovertredingen. Getallen waar verder geen uitgesproken conclusies aan worden verbonden, omdat de controle selectief is uitgevoerd. Op andere momenten en plaatsen worden controles uitgevoerd waarbij alle weggebruikers worden gecontroleerd. Bij dergelijke acties kan een voorzichtige conclusie worden getrokken naar aanleiding van het beeld van de geconstateerde overtredingen.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden, district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221