EVD


België: meubelsector

---

Vele Belgische importeurs-groothandelaars van meubels staan open voor import uit Nederland. Betrouwbare levertijden en goede aftersales-service zijn daarbij belangrijk.

Marktomvang
In 2001 werden er voor 1.929 miljoen euro meubelen geproduceerd in België, hetzelfde bedrag als in 1993. Van de meubel- en houtproductie wordt 25,5 procent geëxporteerd naar Nederland. Van de in België geïmporteerde meubelen en hout komt 17,1 procent uit Nederland.

Er zijn 1.464 verkooppunten voor meubels in België. Veel zaken zijn voortgekomen uit familiebedrijven. Het merendeel van de meubelwinkels (75 procent) ligt in Vlaanderen en Brussel en 25 procent heeft een vestiging in Wallonië. Inkooporganisaties zijn onder meer Group V, Regent Meubel en Europa Meubel.

Marktontwikkeling
Kleinere meubelzaken verdwijnen langzamerhand omdat ze niet meer rendabel zijn; de consument koopt steeds meer bij de grotere handelszaken zoals Verberckmoes, Meubelen Gaverzicht, Vastiau Godeau, Top Interieurs, Heylen en Ikea. Van de verkoop vindt 80 procent plaats bij de 200 grootste bedrijven.
In 1993 werkten nog 20.536 mensen in de Belgische meubelindustrie. In 2000 was dat aantal gedaald tot 15.544. De productie wordt steeds meer uitbesteed aan lagelonenlanden.

Investeringen
In 2001 werd 110 miljoen euro geïnvesteerd in de Belgische meubelindustrie. Door de slechte internationale conjunctuur wordt nu echter veel minder geïnvesteerd.

Verkoopcijfers
Van de aankoop van meubels gaat 20,7 procent naar huiskamermeubilair ofwel salonmeubelen, 17,5 procent naar kasten en aanbouwmeubelen en 12,1 procent naar keukenmeubilair. Een sterke daling vindt plaats in de levering van zitmeubelen met een metalen onderstel, metalen kantoormeubelen en in de leveringen van bedbodems. Daarentegen is er een stijging te noteren in de categorieën delen van zitmeubelen en andere delen van meubelen.

Brancheorganisaties
Febelhout en Belgofurn zijn twee grote organisaties in meubelland België. Febelhout heet voluit de Belgische Federatie van ondernemingen van de Houtverwerking en vertegenwoordigt de bedrijven uit de hout- en meubelindustrie. Belgofurn is voluit de Belgium Furniture Export Organisation, de exportorganisatie voor de Vlaamse meubelindustrie. Het is een organisatie voor alle internationale inkopers, dealers en andere meubelvakmensen.

Meer informatie:

* www.febelhout.be

* www.belgofurn.be

Vakbeurzen

* Het Internationaal Meubelfestival in Mechelen wordt van 15 tot en met 18 februari 2004 gehouden in de Nekkerhal te Mechelen.
* De Internationale Meubelbeurs wordt gehouden van 2 tot 5 november 2003 in Brussels Expo. Op deze beurs is doorgaans 90 procent van de Belgische meubelproducenten vertegenwoordigd.
* De beurs Habitat Ciney werd van 12 tot en met 15 september 2003 gehouden, Habitat Liège wordt van 22 tot en met 30 november gehouden. Beide beurzen zijn jaarlijks en richten zich op bouw- en woninginrichting.

* Cocoon, de nationale (consumenten)beurs in Brussel, gericht op wonen en inrichting, wordt van 15 tot en met 23 november 2003 gehouden in Brussels Expo.

Meer informatie:

* Meubelfestival in Mechelen: www.internationaalmeubelfestival.be
* Internationale Meubelbeurs: www.meubelbeurs.be
* Habitat Ciney en Habitat Liège: www.habitatexpo.be
* Cocoon te Brussel: www.artexis.com/cocoon/nl/home.html

Overige
Interessante sites zijn www.meubelnet.be en www.meubelpunt.be

Via de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg kunt u een uitgebreid marktrapport over de meubelbranche tegen betaling verkrijgen.

Meer informatie: www.nkvk.be

30.10.2003
---

Bron: Nederlandse ambassade te Brussel
Nummer: 106423

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 106423 bij de informatiemanager BELGIË (Jacomien de Bruijne), e-mail BELGIË, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 32.