Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl


Spectaculaire instelling Nationaal Park Lauwersmeer

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vanochtend het Nationaal Park Lauwersmeer op een spectaculaire manier ingesteld. Tijdens een vaartocht heeft de minister, met hulp van een roofvogel, de samenwerking officieel gestart in het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is een internationaal bekend vogelgebied van 5800 ha op de grens van Groningen en Friesland. Het is naast de Oostvaardersplassen het belangrijkste rust- en foerageergebied voor vogels in Nederland. Tot de top-3 van belangrijkste moerasvogelgebieden behoort het Lauwersmeer zeker. De rijkdom aan broedvogels (verschillende soorten eenden, roofvogels en moerasvogels) is een belangrijke waarde van het gebied, het is dan ook een Internationaal Wetland. Het gebied kenmerkt zich door de ongereptheid. In het gebied zijn vrijwel geen wegen, geen bebouwing en veel rust. Door de openheid van het landschap is het Lauwersmeer bijzonder aantrekkelijk voor wandelaars, fietsers, watersporters en vogelliefhebbers. De toegang naar het gebied blijft na de instelling vrij.

Het Lauwersmeer werd in de eerste helft van 1999 ingesteld tot Nationaal Park in oprichting.
Nationale Parken hebben een duidelijk doel: het gaat om natuurbehoud en natuurontwikkeling, voorlichting en milieu- en natuureducatie en natuurgerichte recreatie. In de afgelopen jaren is de organisatie van het NP opgezet. Inmiddels zijn 27 organisaties betrokken bij het NP. Daarnaast is een gezamenlijk Beheer- en Inrichtingsplan opgesteld waarin het Overlegorgaan (bestuur van het NP) de doelen en de acties beschrijft die zij wil bereiken voor dit gebied. Het NP wil er zijn voor natuur en mensen. Het NP gaat werken aan vier hoofdthema's:
a. Open waterrijk landschap;
b. Ruimte voor recreatie;
c. Beleving van de natuur;
d. Samenwerking tussen betrokken organisaties en streekbewoners.

Water blijft belangrijkste item
Het gebied is afgelopen jaar onderwerp geweest van een verhitte discussie over het toekomstig waterbeheer en de na te streven natuurwaarden. Een discussie die nu bij provincies en waterschappen verder wordt gevoerd. Een dreigende verbossing van het gebied is tegen te gaan door een getijdeninvloed vanuit de Waddenzee (weer) toe te laten. Tegelijkertijd worden momenteel studies gedaan naar het toekomstig waterbeheer als de zeespiegel gaat stijgen. De bergingsfunctie van het gebied wordt dan steeds belangrijker. Dit kan tegenstrijdig zijn met natuurbelangen.

Publieksactiviteiten november-april:
. Najaar en winter 2003/04 prijsvraag: het Nationaal Park in 2033 . Winter 2003/04 expositie over het Nationaal Park in de bibliotheek
. 15 november 2003 Vaarexcursie op het Lauwersmeer . 29 november 2003 .Handen uit de mouwen.
. 27 maart 2003 Vaarexcursie op het Lauwersmeer . 17 januari 2004 excursie voor nieuwe inwoners . Januari 2004 prijsvraag: geef de vogelkijkhut Ezumakeeg een naam en win een Ecologische Atlas van de Nederlandse Wadvogels . 14 februari 2004 excursie voor nieuwe inwoners . 3 april 2004 excursie voor nieuwe inwoners

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Anco Hoogerwerf: coördinatie persvoorlichting.
Tel: 050-3164459/06-26164720 en via www.lauwersmeer.org

12 nov 03 15:04