Provincie Drenthe

Meer dan 40 soorten in Drenthe

Gedeputeerde neemt vlinderatlas in ontvangst

Assen, 14 november 2003
Persberichtnummer 03-146



Gedeputeerde Ali Edelenbosch neemt zaterdag in de Vlindertuin van het Noorder Dierenpark in Emmen het eerste exemplaar van Dagvlinders in Drenthe in ontvangst. In het boekwerk zijn alle soorten dagvlinders opgenomen, die gedurende ruim tien jaar (vanaf 1990) in Drenthe zijn waargenomen. In totaal zijn 46 soorten vastgesteld, waaronder de bekende koolwitjes, de citroenvlinder en de kleine vos, maar ook enkele soorten waarvoor Drenthe het laatste toevluchtsoord in Nederland blijkt te zijn.

De bijeenkomst in Emmen is de afsluiting van een project, dat de Vlinderwerkgroep Drenthe en de provincie in samenwerking met De Vlinderstichting te Wageningen hebben uitgevoerd. In de periode 1990-2001 deden ruim tweehonderd vrijwilligers van de werkgroep meer dan 125.000 waarnemingen. Die zijn verwerkt tot een actueel overzicht van de vlinderstand in Drenthe. In de atlas zijn eveneens vlinders opgenomen, die in het verleden in de provincie voorkwamen, maar sinds 1990 niet meer zijn waargenomen.

In de vlinderatlas wordt een beeld geschetst van de betekenis van Drenthe voor dagvlinders. Daaruit blijkt dat de provincie gunstig afsteekt ten opzichte van andere delen van het land. Een aantal sterk bedreigde soorten komt alleen nog maar in Drenthe voor. Om deze vlinders voor de provincie te behouden, worden aanbevelingen gedaan voor onder meer het beheer van natuurterreinen en tuinen. Daarnaast geeft het boekwerk antwoord op vragen over onder meer het ideale leefgebied, de plantensoorten waarop de rupsen leven, welke bloemen de vlinders bezoeken en is per soort een kaartje opgenomen, waarop te zien is waar de vlinder kan worden waargenomen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl