Gemeente Eindhoven

Persbericht:11 november 2003, no. 209

Economische samenwerking biedt beide steden mogelijkheden

Gemeente Eindhoven gaat economische band aan met Gumi in Zuid-Korea

De Gemeente Eindhoven gaat voor vijf jaar een economische band aan met de stad Gumi in Zuid-Korea. Tijdens het bezoek van de delegatie uit Gumi op 17 november as. ondertekenen burgemeester Kim van Gumi en burgemeester Sakkers van Eindhoven de overeenkomst. De economische band tussen de steden richt zich vooral op het bevorderen van uitwisselingsprogrammas gericht op vriendschap, respect en samenwerking op het gebied van bedrijvigheid, economische zaken, wetenschap, cultuur, kunst en sport. Daarnaast streven Eindhoven en Gumi naar een klimaat, waarin voortdurend informatie en kennis uitgewisseld wordt.

Mogelijkheden
De stad Gumi wil al enige tijd een samenwerkingsverband met Eindhoven vanwege de huidige economische relaties (vestiging van enkele fabrieken van LG/Philips in Gumi) en de potenties voor uitbreiding van deze relaties. Vanuit acquisitieoogpunt biedt Zuid-Korea onze regio interessante mogelijkheden. Met name op het gebied van ICT en telefonie behoort Zuid-Korea tot de top. Dit blijkt uit het feit dat Philips en LG een joint venture zijn aangegaan en nu samen de grootste producent ter wereld is van lcd schermen. De verwachting is dat ook andere Koreaanse bedrijven hun vleugels uitslaan naar het buitenland. In de regio Eindhoven zijn inmiddels twee bedrijven gevestigd. Daarnaast zijn er goede uitwisselingsmogelijkheden voor (technische) studenten.

Handelsmissie
In juli 2003 nam wethouder Claassen deel aan een succesvolle handelsmissie naar Zuid-Korea. De missie stond onder leiding van de staatssecretaris van economische zaken, mevrouw C. van Gennip, en werd ondersteund door NV REDE en Guus Hiddink. Wethouder Claassen heeft tijdens dit bezoek een intentieverklaring m.b.t. het opzetten van een samenwerkingsverband ondertekend. De wethouder gaf op dat moment tevens aan dat met de uitwerking gewacht moest worden op het aantreden van de nieuwe burgemeester van Eindhoven

Vijf jaar
De economische band wordt voor een periode van 5 jaar aangegaan. Na deze periode wordt geëvalueerd en wordt een beslissing genomen over het continueren van de band met Gumi. De evaluatie gaat in op het aantal wederzijdse bezoeken, bedrijfsbezoeken, projecten, uitwisselingsprogrammas en concrete resultaten in de vorm van bedrijfsvestigingen en arbeidsplaatsen.
Naar inschatting betekent de economische band voor de gemeente Eindhoven qua tijdsbesteding dat gemiddeld eenmaal per twee jaar een beperkte delegatie uit Eindhoven op bezoek gaat in Gumi en dat met dezelfde frequentie een delegatie uit Gumi ontvangen wordt.

© 2003 Gemeente Eindhoven