BESLUITEN REGIONAAL COLLEGE 12 november 2003

's-Hertogenbosch 17-11-2003 - Het Regionaal College van de politieregio Brabant-Noord heeft tijdens zijn vergadering op woensdag 12 november besluiten genomen over het Plan van aanpak bezuinigingen, het Korpsjaarplan 2004 en de komst van een convenant voor Cameratoezicht in openbare ruimten.

Plan van aanpak bezuinigingen

Het politiekorps Brabant-Noord moet bezuinigen om een negatief begrotingsresultaat van ruim 3 miljoen euro over het jaar 2003 te voorkomen. Weliswaar was in de meerjarenbegroting 2003-2007 een tekort ingecalculeerd van 0,8 miljoen euro, door diverse in- en externe ontwikkelingen dreigde dit tekort voor 2003 op te lopen. Om dit te voorkomen is een Plan van aanpak bezuinigingen opgesteld, dat vandaag door het Regionaal College is vastgesteld.

Doel van dit plan is om nog in het najaar van 2003 een forse inspanning te doen om het tekort terug te brengen tot 1,7 miljoen euro. Om dit te bereiken worden in de periode tot 1 januari 2004 onder meer de volgende maatregelen getroffen: medewerkers verplichten verlofdagen op te nemen, extra ME-trainingsuren niet invullen, opzeggen van het contract met extern bureau dat arrestantenzorg verleent en het achter de hand houden van extra handhavingscontroles op gebied van verkeer en milieu.

Burgers in de regio zullen van deze maatregelen weinig tot niets merken; de bereikbaar- en beschikbaarheid van de politie blijft ongewijzigd.

Oorzaken van het opgelopen tekort zijn onder meer: onvoldoende opgenomen verlofuren door medewerkers (zogenaamde verlofstuwmeren), toenemende kosten op het gebied van ICT (C2000, centralisatie van politie-ICT en komst van digitale aangifte in 2004) en door de minister opgedragen normverrekingen (bijdrage aan tekorten bij andere korpsen).

Korpsjaarplan 2004

Het RC heeft het Korpsjaarplan 2004 vastgesteld. Daarmee heeft het College ingestemd met de volgende operationele speerpunten voor 2004: Jeugd en veelplegers, Geweld (waaronder huiselijk geweld), Drugs, Handhaving kleine norm in publieke domein (bijvoorbeeld horkenlijn), opsporing/intensivering toezicht illegale vreemdelingen, terugdringen aantal verkeersdoden en ziekenhuisopnames, verruiming mogelijkheden aangifte (digitaal, fysiek -op afspraak- en telefonisch), verbeteren beschikbaarheid, bereikbaarheid en aanspreekbaarheid, stijging tevredenheid politieoptreden (ter vergadering meldde de korpsbeheerder dat de Politie Monitor Bevolking vanaf 2004 jaarlijks wordt uitgevoerd). In het Plan heeft de politie ook uitgesproken wat ze van ketenpartners verwacht.

Het College stemde tevens in met de begroting 2004, de meerjarenbegroting 2004-2007, formatie 2004 en het communicatieplan (vooral gericht op concretisering van wat de burger wel én niet van de politie mag verwachten).

Cameratoezicht in openbare ruimten

Tijdens de vergadering heeft het College ingestemd met een procedure om te komen tot een convenant voor Cameratoezicht in openbare ruimten. Het convenant wordt een leidraad voor gemeenteraden in de regio, die zij kunnen gebruiken bij hun besluitvorming omtrent de inzet van cameratoezicht bij de handhaving van openbare orde en veiligheid, en de rol van de politie daarbij.

Het convenant komt terug op de agenda van een komend Regionaal College.