Ingezonden persbericht

Debat 'Soefisme voor beginners' in De Rode Hoed

Wat betekent deze mystieke stroming voor moslims en niet-moslims

AMSTERDAM, 20031028 -- Op maandag 17 november 2003 wordt in De Rode Hoed te Amsterdam een debat gehouden over de betekenis van soefisme. Deze mystieke spirituele stroming in de islam is in het Westen met romantiek omgeven. Niet voor iedereen is echter duidelijk wat soefisme precies is. De Rode Hoed probeert deze stroming nu in beeld te brengen, vooral voor beginners. Onderzocht wordt ook of soefisme een antwoord kan geven op de radicalisering van de islam en de toenemende verwijdering tussen de islamitische en de Westerse wereld. Gespreksleiding: Lennart Booij (ondernemer en programmamaker). Aanvang: 20.15 uur in de Grote Zaal.


Programma
Hafid Bouazza opent met een betoog over de beroemde soefi-dichter El-Hallaaj. Deze soefi-mysticus werd in 922 ter dood veroordeeld wegens zijn beruchte uitspraak "Ik ben de waarheid." Volgt een vertoning van Zikr (1999, regie Jos de Putter en Clara van Gool), een korte film over een Tsjetsjeense soefi-dans in een door oorlog verwoest Grozny.
Martin van Bruinessen (hoogleraar Vergelijkende studie van moderne islamitische samenlevingen, Universiteit Utrecht en ISIM) spreekt over de huidige maatschappelijke rol van soefisme en de invloed van soefi-ordes op de politiek in onder meer Turkije en Indonesië. Zijn de soefi-ordes een antwoord op de toenemende islamisering?
Johan Witteveen (voormalig minister van Financiën) wordt geïnterviewd over het 'universeel soefisme' van soefi meester Inayat Khan. Wat vindt hij van het traditionele soefisme? Hoe wil hij het streven van Inayat Khan om het westen en oosten spiritueel bij elkaar te brengen vormgeven in deze tijd van conflicten? Hierna een derwisjdans door Maryam Linders (soefi en draaiende derwisj) ingeleid door een gedicht van Rumi, voorgedragen door Shervin Nekuee (dichter en publicist).

Afsluitend een debat over de rol van soefisme onder moslims in Nederland. Kan soefisme bijdragen aan een meer open en tolerante Nederlandse moslimgemeenschap? Met Ayyub Mohammedajoeb (bestuurslid van het Moslim Informatiecentrum), Shervin Nekuee en Abdulwahid van Bommel (geestelijk verzorger en publicist).



Ingezonden persbericht