Ingezonden persbericht

Nieuwe tv-decoders Walhalla voor zwartkijkers

Digitale televisie verovert Nederland

Dankzij de nieuwe generatie digitale tv-decoders zijn betaalde film- en sportzenders een stuk gevoeliger voor zwartkijkers, blijkt uit onderzoek van PC Magazine. Door de combinatie van satelliet en internet is de beveiliging van de betaalkanalen zo lek als een mandje.

Nederland stapt in sneltreinvaart over op de satelliet. Canal Digitaal, exploitant van het Nederlandse satellietaanbod op de Astra 1 satelliet, telt 600.000 abonnees en dat aantal groeit met tienduizend nieuwe klanten per maand. Woordvoerder Mourice Plusquin: "Veel mensen hebben door de dvd ontdekt hoe goed digitale televisie er uit ziet, en ze willen graag een vrije zenderkeuze. Dan kies je voor satelliet."

Maar de nieuwste generatie digitale tv-decoders biedt zwartkijkers meer mogelijkheden dan ooit. Uit onderzoek van PC Magazine blijkt dat een aantal decoders automatisch gekraakte sleutels kunnen binnenhalen. Zo is het mogelijk om tientallen betaalzenders illegaal te bekijken in dvd-kwaliteit. Na aanpassing van de software is het codeersysteem zo lek als een mandje, dankzij een constante verbinding met internet en het thuisnetwerk.

De nieuwe decoders worden veranderd in routers, die via internet weer andere gebruikers voorzien van illegale sleutels. Plusquin beaamt dat de strijd tegen zwartkijkers in het digitale tijdperk niet eenvoudig is:"We hebben in principe hetzelfde probleem als de verkopers van cd's: hoe behoud je je technische voorsprong op de zwartkijker."

Diefstal
"Mensen moeten zich beseffen dat het diefstal is", vindt Plusquin. "Kijk, echte freaks die zelf een beetje knutselden met een smartcard hebben we met rust gelaten, maar we zijn altijd streng opgetreden tegen mensen die tegen betaling smartcards aanpasten." De nieuwe tv-decoders zijn echter ook aan te passen door iemand met wat computerkennis, en de sleutels zwerven her en der op internet.

Tot de kraakgevoelige tv-zenders behoren de populaire betaalkanalen als Canal+, Premiere en Tequila die allemaal uitzenden in dvd-kwaliteit. Omdat het nieuwe type tv-decoder ook een harde schijf heeft, is het een kleine moeite om eenmaal opgenomen films te kopiëren en via het netwerk op dvd te branden en te verspreiden.
Er zijn wel gesprekken geweest tussen Canal Digitaal en de fabrikanten van nieuwe decoders als de Dreambox, maar die hebben nog geen concrete wijzigingen in de apparatuur opgeleverd. Meer over de mogelijkheden van digitale televisie en de nieuwe generatie decoders vindt u in het decembernummer van PC Magazine, dat vanaf 18 november in de winkels ligt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

---
Marc Hijink
Hoofdredacteur/editor in chief
PC Magazine Nederland
ZDNet Nederland
www.pcmag.nl / www.zdnet.nl
Marc.Hijink@pcmag.nl
tel: (+31)35 6257870
fax (+31)35-6285509
visit: Wandelpad 32 1211 GN Hilversum
mail: Postbus 299 1200 AG Hilversum
---