Universiteit Maastricht


Persbericht

14 november 2003

Maastrichts traumaonderzoek bekroond met Catharina Pijls Prijs 2003

Prijs voor bevordering van gezondheidswetenschappelijk onderzoek

Dr. Iris Engelhard van de Faculteit der Psychologie van de Universiteit Maastricht neemt op dinsdag 18 november de Catharina Pijls Prijs 2003 ter waarde van 10.000 euro in ontvangst. Ze krijgt hem voor haar proefschrift 'Resilience and Vulnerability Factors in Risk for Posttraumatic Stress Disorder'. Tijdens dezelfde prijsuitreiking krijgt de pas afgestudeerde gezondheidswetenschapper drs. Rixt van der Veen bovendien de Catharina Pijls Aanmoedigingsprijs, bestaande uit een geldbedrag van 2000 euro. Beide onderzoekers worden beloond vanwege de substantiële bijdrage die ze hebben geleverd aan de bevordering van het gezondheidswetenschappelijk onderzoek.

De Catharina Pijls Prijs wordt in principe één keer in de twee jaar toegekend aan een of meerdere onderzoekers in Nederland die werkzaam zijn op het brede terrein van de gezondheidswetenschappen. De winnaar heeft door een recent proefschrift en overige publicaties laten zien een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van dit vakgebied. Dit jaar is dat dr. Iris Engelhard. Voor haar dissertatie over posttraumatische stress stoornis, onderzocht zij onder andere Nederlandse patiënten met een miskraam, Belgische getuigen van een treinramp en getraumatiseerde Vietnam veteranen. De jury roemde onder andere de diversiteit aan patiëntengroepen, maar ook de diversiteit van de methodes die ze gebruikte. Daarnaast waren de juryleden onder de indruk van het anticipatievermogen en de daadkracht van de onderzoekster.

De Catharina Pijls Aanmoedigingsprijs is de jaarlijkse bekroning van een excellent afstudeerwerkstuk van een recent of bijna afgestudeerde van de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht. De afstudeeronderzoeken worden beoordeeld op hun praktische en maatschappelijke relevantie, creativiteit en vernieuwende inzichten. Van der Veen deed in opdracht van Deloitte en Touche onderzoek naar een actueel thema: regelgeving in de zorg. Centraal stonden vooral de nadelige gevolgen en fricties die kunnen ontstaan door een overschot aan regels. Zo beperkt een overmaat aan regelgeving de beslissingsruimte om de zorg naar eigen inzicht uit te voeren. Professionals zullen hun werk daardoor minder interessant vinden en informele regels gaan hanteren om dit gevoel van onbehagen tegen te gaan. Van der Veen onderzocht dit verschijnsel binnen de beroepsgroep van verpleegkundigen en doet op grond van dit onderzoek aanbevelingen om fricties te voorkomen. De basis van dit advies is het verbeteren van de professionaliteit van het verpleegkundige beroep en de positie van verpleegkundigen.

De prijsuitreiking wordt voorafgegaan door de Catharina Pijls Lezing, die dit jaar wordt verzorgd door Prof. Tony Hope, werkzaam aan de University of Oxford. De lezing draagt de titel 'An ethical approach to rationing in health care' en start om 16:00 in de Akenzaal van de Universiteit Maastricht (universiteitssingel 40, kamer 0.673). De lezing en de aansluitende prijsuitreiking zijn voor alle belangstellenden gratis toegankelijk.

Noot voor de pers:
Voor vragen kunt u terecht bij Mariette Cruijssen, coördinator Catharina Pijls Prijs, tel 043-3882977, mailto: M.Cruijssen@facburfdgw.unimaas.nl

De Afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, mail to: pers@bu.unimaas.nl