Gemeente Den Haag

november 2003
Eerste paal basisschool De Startbaan (14 novmeber)

Wethouder Pierre Heijnen van Onderwijs zal op woensdag 19 november a.s. om 12.00 uur de eerste paal slaan voor het nieuwe gebouw van openbare basisschool De Startbaan in Ypenburg. Hij doet dit in het bijzijn van alle leerlingen van de basisschool. De nieuwbouw komt aan het Böttgerwater in de wijk Waterwijk, op het Manifestatieterrein. De Startbaan is nu nog gevestigd in een tijdelijk gebouw aan de Laan van Hoornwijck. In het vierde kwartaal van 2004 opent De Startbaan haar deuren aan het Böttgerwater.

Bij het ontwerp van de school is gekeken naar de locatie en naar onderwijskundige uitgangspunten. Het gebouw ligt 'los' in de ruimte van het manifestatieterrein en de waterpartij. In het ontwerp van het gebouw zijn onderwijskundige vernieuwingen meegenomen, zoals werkplekken voor de leerkrachten, ruime voor ICT en aparte werkruimten voor 'Weer Samen Naar School'.

Het gebouw bestaat uit drie zones. De voorste zone heeft lokalen met een hoge gevel en in de middenzone is ruimte voor speellokalen, een patio en kamers voor ondersteunende functie's. In de middenzone komt ook een multifunctionele ruimte. Deze zaal ligt iets verdiept en kijkt uit op de waterpartij. De achterste zone heeft lokalen met een lage gevel. De Startbaan wordt een gebouw met sfeer, uitstraling en een mooie vormgeving waar kinderen zich op hun plek voelen.

Met het slaan van deze eerste paal wordt een begin gemaakt met de bouw van de zesde basisschool in Ypenburg. Momenteel is de bouw van basisschool de Paradijsvogel in volle gang. De bouw van de twee basisscholen in De Bras staat gepland voor 2004.