Gemeente Groningen

dinsdag 18 november:
Milieuplannen voor vier wijken

Het college van burgemeester en wethouders heeft vanochtend vier wijkmilieuplannen vastgesteld. Binnenkort praat de gemeenteraad over de plannen. Alle wijken in Groningen krijgen hun eigen wijkmilieuplan. In het plan staat beschreven hoe het gesteld is met de huidige milieukwaliteit in een wijk en wat daar aan verbeterd kan worden. Het gaat daarbij om milieuzaken als lucht, bodem, water, geluid, afval, bedrijvigheid, openbare ruimte, ecologie en groen in de wijk. B&W hebben nu de wijkmilieuplannen voor (1) Helpman, (2) Hoogkerk, (3) Buitenhof (inclusief Stadspark) en (4) De Held en Gravenburg vastgesteld.

Een wijkmilieuplan is een lijst met eisen en wensen voor een goed, gezond milieuklimaat in de wijk. Bedoeld om aan te geven hoe de huidige milieukwaliteit is en hoe deze verbeterd kan worden. Bij het opstellen van het wijkmilieuplan is het van groot belang dat wijkbewoners de kans krijgen aan te geven wat er op milieugebied in hun wijk speelt. Op deze manier zijn in het wijkmilieuplan de wensen van de wijkbewoners opgenomen naast de gewenste wettelijke normen en de wensen van de gemeente Groningen..

Milieuwethouder Renee Paas heeft in drie stevige gesprekken de vier wijkmilieuplannen met bewoners besproken. Daar is een intensief contact met buurt- en wijkcomités aan vooraf gegaan. Nuttig en nodig, omdat daardoor juist ook zaken waar mensen last van hebben aangepakt kunnen worden, zoals verkeer, geluid, stank of zwerfvuil. In Helpman leverde het gesprek op dat vooral veel zaken in het beheer van de openbare ruimte aangepakt mochten worden. Voor Hoogkerk, De Held en Buitenhof betrof het vooral de verkeerssituatie in het stadsdeel Hoogkerk.
Inmiddels is voor bijna de helft van de stad een wijkmilieuplan in concept klaar. Naast de vier bovengenoemde is dat voor de wijken: * De Wijert, * Corpus den Hoorn, * Paddepoel, Selwerd en Tuinwijk, * Hoornse Meer en Piccardthof, * Zeeheldenbuurt, Badstratenbuurt, Laanhuizen en Grunobuurt, * Rivierenbuurt, * Herewegbuurt en Oosterpoort en * Vinkhuizen. Wethouder René Paas is van plan met al deze wijken in 2004 ook een stevig gesprek te voeren. Gesprek Korrewegwijk verplaatst
Let op: Het stevige gesprek van wethouder Rene Paas met bewoners van de Korrewegwijk stond gepland op donderdag 11 december. Dit gesprek wordt verplaatst naar donderdag 19 februari 2003. U krijgt tegen die tijd bericht.