Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Onderzoek geweld na ADO Den Haag - Ajax

18 november 2003

Het "auditteam voetbalvandalisme" gaat de incidenten onderzoeken na afloop van de voetbalwedstrijd ADO Den Haag - Ajax van zondag 9 november. Er was toen sprake van openlijk geweld met ernstige gevolgen voor de openbare orde en veiligheid, vernielingen en geweld tegen de politie. De politie verrichtte een groot aantal aanhoudingen.
---

Het auditteam doet een kortlopend feitenonderzoek, waarin gekeken wordt of en hoe de afgesproken regels uit het "beleidskader bestrijding voetbalvandalisme en voetbalgeweld" zijn toegepast en wat er goed en fout is gegaan bij de organisatie van de wedstrijd. Het onderzoek zal naar verwachting een week of vijf duren. Het rapport gaat naar burgemeester Deetman van Den Haag en naar minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Eerder heeft het auditteam gekeken hoe bij de wedstrijd FC Twente - FC Utrecht (26 oktober) voetbalvandalisme juist is voorkómen. Ook is onderzoek gestart naar ongeregeldheden rond de wedstrijd Ajax - Club Brugge (1 oktober). Het team is in augustus geïnstalleerd. Voorzitter is mevrouw A.M. Vliegenthart, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere leden zijn J. Franssen (Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland), C.M. Ottevanger (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond), C.A. Bakker (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Utrecht) en T. van Daalen (oud-Procureur-Generaal). Commissaris van de Koningin Franssen zal zich deze keer echter niet met het onderzoek bemoeien, aangezien het om incidenten binnen zijn provincie gaat.
---