PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

PvdA Eurodelegatie tegen nieuwe Havenrichtlijn

18 november 2003 De Nederlandse delegatie van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement heeft tegen de nieuwe havenrichtlijn gestemd.

Voor de delegatie zijn er twee zaken van groot belang:

Zelf laden en lossen moeten voldoende beschermd worden door een goed vergunningenstelsel en de Loodsdiensten mogen niet geliberaliseerd worden.

Europarlementariërs Jan Marinus Wiersma en Ieke van den Burg hebben altijd gezegd dat deze eisen, die al 18 maanden bekend waren, een minumum waren. In de verzoeningsprocedure tussen de Europese Raad en het Parlement is niet tegemoet gekomen aan deze eisen. Nu zullen loodsdiensten wél geliberaliseerd worden en voor zelf laden en lossen is géén verplicht vergunningenstelsel afgesproken.

Jan Marinus Wiersma: "Dit werkt oneerlijke concurrentie in de hand wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van werkgelegenheid in de havens die wel een goed vergunningensysteem hanteren. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van deze liberalisering."

Ieke van den Burg: "Dit is een ernstige bedreiging voor de werkgelegenheid in de havens, er is onvoldoende aandacht besteed aan de sociale gevolgen van deze liberalisering."

Voor de PvdA Eurodelegatie zijn bepaalde eisen in de havenrichtlijn niet hard genoeg. Dit betekent dat een eersteklashaven zoals die van Rotterdam, het af kan leggen tegen tweederangshavens die het niet zo nauw nemen met vergunningen en kwaliteitseisen. Dit verschil kan onaanvaardbare gevolgen hebben voor de Nederlandse havenarbeiders en de Nederlandse havens. Martin Ruis Persvoorlichter Europees Parlement 0032 473 957 426