Ingezonden persbericht

Angst voor negatieve gevolgen gezondheid

Ouders eisen onderzoek naar medicijnen voor kinderen

In een opinieonderzoek van GezondheidNieuws wordt geschokt gereageerd op het feit dat zeventig procent van alle geneesmiddelen die kinderen voorgeschreven krijgen, niet onderzocht is op gebruik door deze groep. Tweederde deel van alle Nederlanders met kinderen vindt het hoog tijd worden dat medicijnen qua werkzaamheid en bijwerkingen specifiek voor kinderen worden onderzocht. Een kwart van de Nederlandse ouders vreest voor negatieve gevolgen voor de gezondheid van hun kinderen.

Voor een groot deel van de Nederlandse ouders zijn de ogen open gegaan. Nu ze weten dat slechts een minderheid van de medicijnen onderzocht is op gebruik door kinderen, geeft een derde deel van de ouders aan de bijsluiter kritischer te zullen gaan lezen. En ruim twintig procent zal de (huis)arts vragen alleen nog maar medicijnen voor te schrijven die wel onderzocht zijn op gebruik door kinderen. Ruim een kwart van alle Nederlandse ouders geeft aan vaker voor een natuurlijk geneesmiddel te zullen kiezen.

Slecht een klein deel van de ouders maakt zich geen zorgen, schrijft GezondheidNieuws. Zeven procent onderschrijft de stelling dat er niets aan de hand is, zolang de medicijnen maar wel onderzocht zijn op gebruik door volwassenen. En elf procent denkt dat de overheid wel ingegrepen zou hebben als het schadelijk voor kinderen zou zijn.

Geen blindelings vertrouwen in huisarts

De bijsluiters van de medicijnen die kinderen voorgeschreven krijgen, worden goed gelezen. Slechts één procent van de ouders leest ze nooit. Bovendien worden de bijsluiters kritisch gelezen, zo blijkt uit het onderzoek van GezondheidNieuws. Voor twaalf procent is het lezen van de bijsluiter zelfs ooit aanleiding geweest om zelfstandig te beslissen het medicijn niet te geven aan het kind.

Opvallend is dat ouders met kinderen jonger dan achttien jaar kritischer zijn dan de ouders met kinderen van achttien of ouder. Van de eerste groep geeft vijfendertig procent aan naar aanleiding van de bijsluiter de (huis)arts of apotheker om nadere informatie te hebben gevraagd, tegen 24 procent van de tweede groep. De ouders van jongere kinderen onderschrijven ook beduidend minder vaak de stelling dat 'de (huis)arts weet wat goed is voor mijn kind' (48 tegen 59 procent).

Gevaarlijke doseringen

Bij kinderen in de groei functioneren nieren en lever anders dan bij volwassenen. Een kind kan een geneesmiddel anders verwerken dan een volwassene. Soms scheiden kinderen bepaalde toxines minder snel uit, waardoor in het bloed gevaarlijke doseringen kunnen ontstaan. Ook kan een medicijn bij kinderen een bepaalde bijwerking hebben die het bij volwassenen niet heeft.

---



Ingezonden persbericht