Gemeente Nijmegen

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Persbericht 19 november 2003

De Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen(1) doet onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid. In deze onderzoeken kijkt de Rekenkamer altijd terug (wat is besloten, wat is gedaan), met als nadrukkelijk doel daarvan te kunnen leren voor de toekomst.
Onderzoek `Tandem'
Op basis van haar onderzoek Tandem concludeert de Rekenkamer dat geen sprake is van een doelmatige en doeltreffende subsidierelatie tussen de gemeente Nijmegen en Tandem (welzijnsorganisatie).
De Rekenkamer is van mening dat vanuit de invalshoek van sturing door de gemeente sprake is van een aantal stevige tekortkomingen. Zij heeft geconstateerd dat de gemeente (tot op heden) niet stuurt op hoofdlijnen van beleid, noch Tandem concreet aanstuurt op de activiteiten, het bereik van die activiteiten of de resultaten die met de uitvoering van de activiteiten gerealiseerd moeten worden. Aan de andere kant geeft Tandem de gemeente alleen inzicht in de inzet van personeel en middelen en nauwelijks in de ondernomen activiteiten, de geleverde diensten, het bereik of de resultaten daarvan. Binnen Tandem is sprake van werkbare procedures voor de planning van activiteiten; zowel voor Tandem als geheel als voor de filialen en de individuele medewerkers. Over de resultaten van de uitvoering van de activiteiten is weinig vastgelegd. De gegevens over resultaten die de Rekenkamer zelf heeft verzameld wijzen grotendeels in één richting: de meeste gebruikers zijn tevreden over de inzet van de medewerkers van Tandem voor hen.
Het onderzoek Tandem is het eerste onderzoek waarin de Rekenkamer de focus ook expliciet op effectiviteit heeft gericht. Vanaf het begin van het onderzoek heeft zij zich gerealiseerd dat het lastig zou worden hierover `harde' uitspraken te doen. Om die reden is gekozen voor een aanpak langs twee sporen. Enerzijds is de subsidierelatie tussen de gemeente en Tandem in beeld gebracht en afgezet tegen een ideaaltypisch model daarvoor. Daarnaast is een aantal projecten geselecteerd dat een goede dwarsdoorsnede geeft van het werk dat Tandem voor de gemeente verricht. Deze projecten zijn onderzocht op de gehanteerde aanpak van de uitvoering, maar ook op de daarmee bereikte resultaten. Omdat er maar weinig materiaal beschikbaar is over bereikte resultaten, heeft de Rekenkamer zelf informatie verzameld. De uitkomsten daarvan zijn terug te vinden in de bijlagen bij het rapport.
Het rapport, inclusief de reactie van het College en de directie van Tandem, is digitaal beschikbaar op: www.nijmegen.nl/bestuur en organisatie/bestuur/rekenkamer/'grote' onderzoeken. Op verzoek geeft de voorzitter van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen, de heer L.J.F. Dolmans, een toelichting op het rapport van de Rekenkamer. Hij is hiervoor telefonisch bereikbaar op woensdag 19 november tussen 9.00 en 15.00 uur op nummer: 0481-451111.


(1) De Rekenkamer bestaat uit raadsleden, heeft een externe voorzitter en wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. De Rekenkamer neemt binnen de gemeente Nijmegen een onafhankelijke positie in.




---- --