CBS

Werkloosheid loopt gestaag op

Nederland telt in de periode augustus - oktober 2003 gemiddeld 407 duizend werklozen. Dit zijn 94 duizend werklozen meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Gedurende de afgelopen drie maanden was gemiddeld 5,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Een jaar eerder was dit 4,2 procent. Na een sterke stijging begin dit jaar neemt het aantal werklozen nu langzamer toe, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Stijgingstempo minder hoog
De werkloosheid is in de periode augustus - oktober door seizoensinvloeden altijd lager. Wordt voor deze invloeden gecorrigeerd, dan komt de werkloze beroepsbevolking uit op 414 duizend. De toename per maand, gemiddeld over de afgelopen zes maanden, bedraagt nu 5 duizend. Dit stijgingstempo is in de laatste maanden afgevlakt.

Constante groei aantal oudere werklozen
De werkloosheid onder 45-64 jarigen uit de beroepsbevolking is met 4,2 procent lager dan onder personen jonger dan 45 jaar. Momenteel zijn er 106 duizend werklozen in de hoogste leeftijdscategorie, tegen 77 duizend vorig jaar en 57 duizend twee jaar geleden. Deze groep volgt de ontwikkeling van de totale werkloosheid, waarin het een constant aandeel heeft van zo'n 25 procent.

Werkgelegenheid 1 procent lager
In de periode augustus - oktober hebben 7 120 duizend personen een baan van twaalf uur of meer per week. De werkzame beroepsbevolking is ten opzichte van een jaar eerder met 74 duizend personen geslonken. Dit is een daling van ongeveer 1 procent.

Technische toelichting
De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle mensen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn. De werkzame beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die betaald werk hebben van twaalf uur of meer per week. De cijfers over de werkzame en werkloze beroepsbevolking zijn voornamelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheidsmarge. De maandelijkse cijfers over de werkloze en werkzame beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast. Het CBS publiceert naast cijfers over de werkloze beroepsbevolking ook een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod, zoals de geregistreerde werkloosheid en het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering. Deze gegevens zijn beschikbaar op StatLine.

PB03-206
19 november 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht