Provincie Utrecht

Persbericht

Beeldende kunst in Utrechtse gemeenten

19-11-2003
Een kastanje, omringd door een merkwaardige driehoek in baksteen. De boom wordt omsloten door een overhangende muur, alsof het elk moment kan instorten. Zo ziet het beeldend kunstwerk eruit, dat in opdracht van de gemeente Leusden door Reinier Lagendijk wordt gemaakt. Het is één van de kunstwerken die met financiële steun van de provincie Utrecht worden gerealiseerd.

Het ontwerp van Lagendijk heet 'Villa Lisiduna' en is een verwijzing naar de oude naam van deze Utrechtse gemeente uit de Vroege Middeleeuwen. Het kunstwerk met bladerdak staat symbool voor de stedelijke druk op Leusden en zal worden geplaatst op de nieuwe rotonde Clarenburg. Het project kan rekenen op waardering van de provinciale adviescommissie voor beeldende kunst, die spreekt van een "interessante thematiek". De provinciale subsidie bedraagt 28.000,- Het project wordt begeleid door het Centrum Beeldende Kunst (CBK) van de provincie Utrecht.

Breukelen
Ook hier is een Utrechtse gemeente opdrachtgever voor een nieuw beeldend kunstwerk. De plek die Breukelen daarvoor in gedachten heeft, is het zogenaamde '4 in 1 complex'. In dit gebouw zijn dit jaar een (muziek)school, bibliotheek en kinderopvangcentrum bij elkaar gebracht. Opdracht aan de kunstenaar is om een kunstwerk te maken, waarin de diverse gebruikers van dit gebouw zich kunnen herkennen en dat hen uitnodigt om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van nieuwe technologieën. De provincie draagt 4500 bij voor de vervaardiging van het schetsontwerp. Ook dit project wordt begeleid door het CBK.

Veenendaal
Deze gemeente werkt momenteel aan een stedenbouwkundig plan voor het winkelcentrum. De bedoeling is dat dit deel van de stad opnieuw wordt ingericht en dat de presentatie van de openbare ruimte wordt verbeterd. Beeldende kunst moet aan deze nieuwe inrichting van de omgeving een toegevoegde waarde geven. Reden voor de gemeente om onder begeleiding van het CBK een Masterplan Beeldende Kunst op te stellen dat in de zomer van 2004 gereed moet zijn. De provinciale subsidie voor dit project is 12.000,-

Overige projecten
Niet alleen gemeenten, ook particuliere organisaties worden door de provincie Utrecht geholpen met beeldende kunstwerken in de openbare ruimte. Zoals stichting Storm die in april 2004 de Kleine Biennale organiseert op Fort Vechten te Bunnik. Deze expositie laat zeven kunstwerken zien, die speciaal voor kinderen zijn gemaakt door Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. De provincie draagt 30.000,- bij aan dit publieksevenement. Een laatste voorbeeld is Full Moon. Deze organisatie maakt voor RTV Utrecht "Boegbeelden". Deze televisieserie laat de favoriete beeldende kunstwerken zien van een aantal bekende Nederlanders. Ook kijkers kunnen hun voorkeur uitspreken, door mee te doen aan een prijsvraag. De provinciale bijdrage aan deze productie is 30.000,-

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl