Tie Holding NV

TIE MAAKT SCHOON SCHIP: JAARRESULTATEN

woensdag, 19 november, 2003

Het aan de Amsterdamse beurs EuroNext genoteerde B2B-integratiesoftwarebedrijf TIE Holding N.V. ("TIE") publiceert hierbij haar resultaten van het vierde kwartaal en voor het gehele boekjaar 2003 (1 oktober 2002 - 30 september 2003). Na de reorganisatie van TIE Holding en haar werkmaatschappijen, heeft het management maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alle benodigde financiële afschrijvingen en reserveringen gedaan worden. Het management verwacht dan ook dat TIE een nettowinst zal behalen in het lopende boekjaar.

In het afgelopen jaar heeft het management van TIE geconstateerd, dat door de aanhoudende recessie en de onrust in de wereld, het verstandig zou zijn het financiële beleid te richten op het bereiken van een netto positief resultaat. De onderneming heeft sindsdien maatregelen genomen om dit doel te bereiken. Er zijn bezittingen verkocht en er is nieuw aandelenkapitaal opgehaald om de schuldenlast weg te werken. En dit proces wordt doorgezet. Met een conservatievere benadering en zonder de last uit het verleden, is de onderneming beter toegerust om te profiteren van de marktomstandigheden, die langzaamaan verbeteren, om zo weer netto winstgevend te worden en te blijven.

De genomen maatregelen, geheel in lijn met het nieuwe beleid van TIE, zijn amortisatie van goodwill (EUR 2,4 miljoen), afschrijving op gekapitaliseerde software (EUR 1,4 miljoen) en inventaris (EUR 0,8 miljoen). De reorganisatiekosten bedroegen EUR 0,6 miljoen, plus reserveringen voor eerder gedane investeringen (EUR 0,3 miljoen) en een voorziening voor de huur over de niet gebruikte ruimte van de kantoren tot het einde van het huurcontract (EUR 2,8 miljoen). In totaal komen deze maatregelen op EUR -8,2 miljoen. Dit heeft geleid tot een netto resultaat van EUR -12,8 miljoen voor 2003 (2002: EUR
-4,9 miljoen). Deze eenmalige maatregelen hebben geen invloed op de huidige kaspositie van TIE.

De omzet in 2003 bedroeg EUR 10,9 miljoen, een daling in vergelijking met EUR 14,2 miljoen in het vorige boekjaar. Dit is te wijten aan het een combinatie van de lagere US Dollar en de barre marktomstandigheden. De operationele kosten werden gereduceerd van EUR 13,3 miljoen in 2002 tot EUR 11,3 miljoen in 2003. Er wordt rekening gehouden met een verdere daling van 25% in de operationele kosten in 2004 als gevolg van de reorganisatie, die nu achter de rug is.

Het business plan voor het komende jaar is conservatief van opzet. De onderneming verwacht geen sterke groei in omzet, alhoewel de eerste signalen van opklaringen in de markt zichtbaar zijn. Ook zijn de recentelijk gelanceerde nieuwe softwareproducten goed ontvangen in de markt. Meer dan 40% van de verwachte omzet in 2004 komt uit jaarlijkse vaste opbrengsten en biedt dus een sterk fundament. De samenwerking met de wereldwijde reseller GXS heeft nog niet geleid tot een relevante inkomstenstroom, maar het management verwacht dat dit zal komen zodra de marktomstandigheden verbeteren. TIE ziet nog steeds veel kansen in de Europese markt en is ervan overtuigd dat TIE goed gepositioneerd is om hier voordeel aan te behalen.

Dick Raman, CEO van TIE: Het was een moeilijke beslissing om onze koers te wijzigen. We hebben echter doorgebeten en het verlies genomen. Het is nu achter de rug en we zijn klaar voor de toekomst. De kern van het bedrijf, de mensen en hun deskundigheid is in standgehouden. We hebben prachtige producten op de plank waarvan de verkoop nu al aantrekt en die goed ontvangen worden door de gebruikers. Kortom, TIE staat te trappelen om nieuwe kansen aan te grijpen en heeft genoeg mogelijkheden om succesvol te zijn."

Profiel TIE

TIE is een internationaal B2B integratiesoftwarebedrijf, opgericht in 1987 en genoteerd aan de Euronext in Amsterdam in de NextEconomy Index. TIE voorziet haar vestigingen en verkooppunten in de gehele wereld van hoogwaardige software-toepassingen en diepgaande kennis. Deze lokale service-providers helpen bedrijven om elektronisch zaken te doen zodat ze hun zakelijke processen efficiënter en effectiever kunnen laten verlopen en bovendien fors kunnen besparen op de kosten. TIEs belangrijkste software-toepassing is de Enterprise Portal Framework (EPF). EPF stelt bedrijven in staat om de processen van de back office te integreren met die van hun zakenpartners, en om alle productinformatie te beheersen. Omdat de toepassingen van TIE zijn gebaseerd op zowel jarenlange ervaring met EDI als XML, kunnen de klanten van TIE hiervan de vruchten plukken. TIE heeft een brede klantenkring in Nederland, België en Verenigde Staten en is een belangrijke speler in Europa, Zuid-Amerika en Azië.

Voor Informatie:
TIE Holding N.V.
Dick Raman, President & CEO
Beech Avenue 180
1119 PS AMSTERDAM (Schiphol-Rijk)
The Netherlands
Tel: +31-20-658 99 03
Fax: +31-20-658 99 02
e-mail: info@TIEglobal.com
Web site: http://www.TIEglobal.com

© TIE Holding NV, 2003. All rights reserved.