Gemeente Alphen aan den Rijn


Cursus "rondkomen met inkomen"

De afdeling Sociale zaken start woensdag 19 november 2003 weer met een 5 weken durende cursus "Rondkomen met inkomen". De cursus is bedoeld voor alle inwoners van Alphen aan den Rijn die het moeilijk vinden om met hun inkomen rond te komen, ongeacht de hoogte van dat inkomen. Er is ruimte voor 28 cursisten. De kosten voor de cursus bedragen 5 euro per persoon en wordt gegeven in het stadhuis.

De afdeling Sociale Zaken verzorgt de budgetcursus al een aantal jaren. Uit het grote aantal aanmeldingen tot nog toe blijkt dat er onder de inwoners van Alphen aan den Rijn behoefte bestaat aan een dergelijke cursus waarvan het doel is de deelnemers inzicht te laten krijgen in hun uitgavenpatroon. Een heldere administratie is namelijk van groot belang voor een goed financieel beheer. In de cursus wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed door middel van voorbeelden.

Als huiswerk krijgt men bijvoorbeeld de opdracht mee om de eigen financiële situatie in kaart te brengen. Als op papier duidelijk is waar het geld blijft, is het gemakkelijker om de juiste keuze te maken. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als er weinig geld te besteden is. Omdat keuzes maken nauw samenhangt met individuele wensen en prioriteiten, kunnen geen kant en klare antwoorden worden gegeven.

De onderwerpen
Tijdens de cursus worden allerlei onderwerpen behandeld. Voorbeelden zijn: soorten inkomsten; subsidiemogelijkheden en andere regelingen; het verschil tussen vaste lasten en reserveringen; verzekeringen; hoe je orde op zaken kunt stellen; het maken van een budgetplaatje en jaarbegroting; informatie over schuldhulpverlening; wat is allemaal van invloed op het slagen of mislukken van een financieel plan (jaarbegroting); hoe stel je bedragen vast voor huishoudgeld, kleedgeld, zakgeld e.d. en de rol van de reclame, huurkoop, koop op afbetaling, kredieten en het bewaken van financiën. De exacte inhoud van de cursus wordt echter afgestemd op de wensen van de deelnemers.

Informatie
De cursus start op woensdag 19 november 2003 en wordt vijf weken achter elkaar gegeven van 20.00 uur tot 21.45 uur bij de afdeling Sociale zaken, Stadhuisplein 1 te Alphen aan den Rijn, op de volgende avonden:

Eerste les: woensdag 19 november 2003
Tweede les: woensdag 26 november 2003
Derde les: woensdag 3 december 2003
Vierde les: dinsdag 9 december 2003
Vijfde les: donderdag 18 december 2003

Kosten voor de hele cursus bedragen 5,- per deelnemer. Deelname is alleen mogelijk voor inwoners van Alphen aan den Rijn. Er kunnen maximaal 28 cursisten deelnemen.

Aanmelding
Aanmelding voor de cursus is mogelijk tot en met maandag 10 november 2003. Voor aanmelding of nadere inlichtingen kunt u elke werkdag (behalve op dinsdag) contact opnemen Ilse van Es of Riet Broekema tussen 9.00 en 10.00 uur op het gratis telefoonnummer 0800-0230577.

Perbsericht 60, 20 oktober 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 21 oktober 2003 laatste wijziging