Wereld Natuur Fonds Nederland

PERSBERICHT Wereld Natuur Fonds
6 november 2003

PORTUGESE KUST LIJDT NOG STEEDS ONDER PRESTIGE

Op 19 november a.s. is het een jaar geleden dat de olietanker Prestige voor de Portugese kust strandde. Een jaar na de olieramp blijkt dat het zeemilieu en de visserijsector nog steeds te lijden hebben onder de gevolgen. Het Wereld Natuur Fonds concludeert in het rapport "De Prestige: een jaar later, nog steeds een ramp" dat er nog tussen de 5.000 en 10.000 ton olie op zee drijft. Van tijd tot tijd vervuilen olievlekken opnieuw de Portugese kust. Plaatselijke visserij-organisaties rapporteren dat hun visvangst na hervatting met zo'n 80% is gedaald.

Verliezers

De ramp met de Prestige staat in Europa aan top als het gaat om rampen zonder natuurlijke oorzaak met het grootste aantal dodelijke slachtoffers onder diersoorten. Zo'n 300.000 vogels, voornamelijk zeekoeten, Atlantische papegaaienduikers en alken hebben de olieramp niet overleefd. Nog eens honderden met olie besmeurde vogels zijn in opvangcentra schoongemaakt. De olievervuiling heeft zich uiteindelijk over honderden kilometers uitgestrekt langs de kusten van Portugal, Spanje en Frankrijk en kent alleen maar verliezers. De toeristische sector had te lijden onder afnemende belangstelling. De visserijsector, waarvan zo'n 120.000 mensen direct of indirect afhankelijk zijn voor hun inkomsten, hebben ernstig te lijden onder de afgenomen visvangst. De gevolgen van de olievervuiling zijn voor zowel de economie als voor de natuur een jaar later nog tastbaar en de olievervuiling zal nog jaren zijn sporen nalaten. Grote hoeveelheden olie zijn neergeslagen op de zeebodem, met als risico dat milieuverontreinigende stoffen die door zeedieren als inktvis, krab, garnaal en zeebaars worden opgenomen uiteindelijk terecht komen in de menselijke voedselketen.

Magere winst

De Spaanse overheid heeft 12,5 miljard euro gestoken in de hersteloperatie voor Gallicië. Een hersteloperatie die zich kenmerkt door geringe openheid van zaken en nauwelijks aandacht voor het herstel van natuurlijke waarden, zo meent het Wereld Natuur Fonds. De natuurbeschermingsorganisatie heeft bedenkingen, omdat alle activiteiten gericht lijken op het minimaliseren van de milieuproblemen in Gallicië meer dan op het werken aan herstel van de vervuilde omgeving en natuurlijke bronnen. Het Wereld Natuur Fonds is van mening dat de Spaanse overheid moet ophouden met de kop in het zand steken en verklaren dat de situatie onder controle is. Het is nu de hoogste tijd voor een grondige schoonmaakoperatie in plaats van een voortgezette doofpotactie. Op het gebied van het in kaart brengen van kwetsbare zeegebieden, deze beschermen en beheren, is het afgelopen jaar nauwelijks voortgang geboekt. Dagelijks bevaren zo'n 5.500 olietankers de wereldzeeën en doorkruisen nog steeds tal van vaarroutes kwetsbare zeegebieden. Gelukkig is er als het gaat om Europese regelgeving wel enige voortgang geboekt. Europese lidstaten hebben de controles van schepen in hun havens en territoriale wateren verscherpt. Een verbod op enkelwandige olietankers is in zicht en het aantal jaren waarin bestaande enkelwandige tankers nog mogen worden gebruikt is verkort. Er wordt gewerkt aan een systeem om op Europese schaal de scheepvaart te kunnen volgen en zo de veiligheid op zee te bevorderen.

Meer nodig

Strengere regels voor schepen en het realiseren van beschermde zeegebieden zijn de belangrijkste voorwaarden om herhaling van rampen als de Prestige en de Exxon Valdez te voorkomen. Het Wereld Natuur Fonds zal zich sterk blijven maken voor een wereldwijd netwerk van beschermde zeegebieden die niet toegankelijk zullen zijn voor dit soort risicoschepen. Nu is slechts 1% van de wereldzeeën beschermd terwijl dit volgens internationale afspraken 10% zou moeten zijn. Met steun van het Wereld Natuur Fonds hebben onder andere Mozambique, Cuba en Soedan kustgebieden tot beschermd zeegebied verklaard. Het Wereld Natuur Fonds hoopt dat andere landen deze goede voorbeelden spoedig zullen volgen. De Nederlandse regering moet in dat kader werk maken van wettelijke bescherming en zorgvuldig beheer van de kwetsbare zeegebieden voor de Nederlands kust: de voordelta en kustzone, de oestergronden, het Friese Front, de Doggersbank en de Klaverbank.


---

Op aanvraag beschikbaar:

- rapport (engelstalig) "The Prestige: one year on, a continuing disaster"
- beeldmateriaal (print en betacam) van vervuiling Prestige in 2002

Meer informatie:

- Esther Naber, persvoorlichter
tel: 030-6937832 of 06-29535947 of email: enaber@wwf.nl
- Marie-Christine Lanser-Reusken, persvoorlichter tel: 030-6937374 of 06-21548657 of email: mlanser@wwf.nl


---
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist