European Commission

IP/03/1558

Brussel, 18 november 2003

Oproepen tot humanitaire hulp voor 2004: Commissie en Verenigde Naties bundelen krachten

De Verenigde Naties (VN) en het Bureau voor humanitaire hulp van de Europese Commissie (ECHO) zullen op 19 november te Brussel hun krachten bundelen en gezamenlijk oproepen tot het verlenen van humanitaire hulp in het kader van het jaarlijkse wereldwijde rapport van de VN. De oproep tot humanitaire hulp voor 2004 vraagt donorlanden om ruim 2,6 miljard ($ 3 miljard) beschikbaar te stellen aan meer dan 45 miljoen burgers in 21 van de zwaarstgetroffen crisisgebieden ter wereld. De oproep is het resultaat van een wereldwijde evaluatie van de hulpbehoefte die is opgezet om het geld van de belastingbetaler zo efficiënt mogelijk in te zetten en te verzekeren dat de hulp die mensen en regio's bereikt die deze het hardst nodig hebben.

James T. Morris, algemeen directeur van het wereldvoedselprogramma: "De oproep in Brussel maakt deel uit van een inspanning van de VN in steden in de hele wereld (New York, Washington, Geneva, Kopenhagen, Dublin, Ottawa) om donoren op te roepen hun verantwoordelijkheid te nemen en hulp te verlenen aan mensen in hoogste nood. Alhoewel er recentelijk enige vooruitgang te bespeuren viel, blijft de financiering van humanitaire programma's onvoldoende en onvoorspelbaar." De heer Morris, als speciaal afgezant van de secretaris-generaal van de VN voor humanitaire nood in Zuid-Afrika, zal waarschijnlijk de aandacht vestigen op het feit dat zeseneenhalf miljoen mensen in zuidelijk Afrika de hongerdood dreigen te sterven.

Gastheer Poul Nielson, Europees Commissaris voor Ontwikkelingsbeleid en Humanitaire Hulpverlening: Ik ben opgetogen over deze kans om gastheer voor de humanitaire oproep van de VN voor 2004 in Brussel te zijn. De Europese Commissie vindt het van groot belang een effectief partnerschap met de VN te onderhouden. VN-instanties voeren door de EU gefinancierde humanitaire hulpprogramma's uit, op uiterst professionele wijze en ondanks steeds verslechterende veiligheidsomstandigheden in het veld. De Commissie zal aanzienlijke financiële bijdragen leveren (circa 125 miljoen per jaar) aan humanitaire VN-instanties. Ik ben ervan overtuigd dat mensen in nood het best geholpen worden als wij samenwerken en onze middelen samenvoegen. De oproep van de VN is ook een kans om de aandacht te vestigen op "vergeten" crises waarvan in de media nauwelijks verslag wordt gedaan, zoals het conflict in Noord-Oeganda."

De humanitaire oproep (ook bekend als CAP Consolidated Appeals Process) brengt humanitaire hulporganisaties samen om hulp te verlenen, menselijk lijden te verzachten en gezamenlijk hun activiteiten voor het komende jaar te plannen. Deskundigen op het gebied van hulpverlening stellen een gemeenschappelijk actieplan en een oproep op die vervolgens worden voorgelegd aan de internationale gemeenschap en aan donoren.

De oproep is met name van belang vanwege het gebrek aan middelen voor humanitaire hulp die nodig is met het oog de talrijke crises in de wereld. Ook is het een belangrijk coördinatiemechanisme om efficiëntie te verbeteren, nauwere samenwerking tussen hulpverlenende instanties en donoren te bevorderen en om dubbele inspanningen terug te brengen. Het is een noodzakelijk instrument om ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap efficiënt en consistent reageert op humanitaire noodsituaties.

Het thema voor dit jaar is "Hoor onze stemmen", dat wil zeggen de stemmen van de slachtoffers en overlevenden van de zwaarste humanitaire crises ter wereld. De campagne is gericht op de miljoenen kwetsbare mensen die leven in crisisgebieden waar hulp het verschil tussen leven en dood betekent. Er is speciale aandacht voor "vergeten crises" waarvan in de media nauwelijks verslag wordt gedaan en die door donoren vaak over het hoofd worden gezien. Het evenement in Brussel zal de aandacht vestigen op Soedan, Tadzjikistan en Oeganda. Evenementen in andere steden zullen gericht zijn op andere landen.

Poul Nielson zal gastheer zijn voor de Brusselse oproep, die zal worden gepresenteerd door James T. Morris. Het Europees Parlement zal vertegenwoordigd worden door Europees Parlementslid Armin Laschet. De Belgische minster van Ontwikkelingszaken Marc Verwilghen zal aanwezig zijn om uitdrukking te geven en de solidariteit van de donorgemeenschap met de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Ook zal hij de prioriteiten van de financiering van humanitaire projecten voor 2004 toelichten. Helmut Lotti, goodwill ambassadeur van UNICEF België en Angelina Atyam, activiste voor de rechten van kinderen in oorlogssituaties en voorzitter van de Vereniging van Bezorgde Ouders in Oeganda zullen ook bij het evenement in Brussel aanwezig zijn.

Programma en praktische gegevens voor de pers:

De oproep tot humanitaire hulp voor 2004 van de Verenigde Naties gaat van start op woensdag 19 november om 9.15 uur in het Borschette Centrum, Zaal 0 A, Froissartstraat 36 te Brussel, België.

Om 11 uur volgt er in diezelfde zaal een persconferentie met James T. Morris, algemeen directeur van het wereldvoedselprogramma en speciaal afgezant van de secretaris-generaal van de VN voor humanitaire nood in Zuid-Afrika, Poul Nielson, Europees Commissaris voor Ontwikkelingsbeleid en Humanitaire Hulpverlening en Marc Verwilghen, Belgisch minister van Ontwikkelingszaken.

Een persmap met details over alle vastgestelde oproepen voor 2004 zijn verkrijgbaar in de zaal of op

http://www.un.org/depts/ocha/cap

Voor meer informatie over Soedan, zie:

http://www.un.org/Depts/ocha/cap/sudan.html

http://europa.eu.int/comm/echo/field/sudan/background_en.htm

Voor meer informatie over Oeganda, zie:

http://www.un.org/Depts/ocha/cap/uganda.html

http://europa.eu.int/comm/echo/field/uganda/crisis_en.htm

Voor meer informatie over Tadzjikistan, zie:

http://www.un.org/Depts/ocha/cap/tajikistan.html

http://europa.eu.int/comm/echo/field/tajikistan/background_en.htm

Filmmateriaal is beschikbaar via de Europese omroep Europe By Satellite. Voor meer informatie over uitzendingen, zie:

http://europa.eu.int/comm/ebs

Voor meer infromatie kunt u contact opnemen met:

Jean-Luc Onckelinx, Informatiecentrum VN, Brussels

Tel: 00 32 2 289 28 92, mobile : 00 32 476 215 485 and,

E-mail : onckelinx@unbenelux.org

Madeleine Moulin-Acevedo, UNOCHA

Tel: 00 41 79 509 05 90

E-mail: moulin-acevedo@un.org

Christiane Berthiaume, Wereldvoedselprogramma

Tel 00 41 79 285 73 04

E-mail: christiane.berthiaume@wfp.org