Ministerie van Justitie

Persbericht

Samenwerking politie en nfi succesvol
19 november 2003

Het samenwerkingsverband High Volume Crime tussen de politiekorpsen en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt succesvol. Een door de politie aangeleverd spoor van een woninginbraak of diefstal dat in de databank wordt opgenomen levert in 40% van de gevallen een hit. Dat betekent dat het DNA-profiel van het aangeleverde spoor voorkomt in de databank van het NFI. De gehele databank bestaat nu uit 14.500 DNA-profielen, waar onder 3500 gelieerd aan bekende personen en 11.000 sporen van onbekende personen. Dit zei minister Donner van Justitie tijdens de opening van de vandaag gehouden conferentie DNA: sporen naar de toekomst II in Ede.

Met de wijziging van de wetgeving eind 2001 is het mogelijk om DNA af te nemen van verdachten van een delict waarop 4 jaar of meer vrijheidsstraf staat. Daarop zijn de politiekorpsen en het NFI een project gestart waarin sporen aangeleverd kunnen worden op het gebied van de High Volume Crime. Dat zijn onder meer de terreinen waar de veelplegers actief zijn zoals woninginbraak en diefstal. Het NFI zet de sporen om in DNA-profielen die opgenomen worden in de DNA-databank. In 40 % van de gevallen leidt dit tot een hit. Dat betekent dat het spoor gekoppeld kan worden aan een concreet persoon of aan een eerder gepleegd delict. In het laatste geval ontstaan er clusters van meerdere delicten die van nut kunnen zijn in de opsporing en vervolging. Zo kon onlangs het DNA-profiel van één verdachte gelinkt worden aan 40 inbraken in meerdere regio's. In totaal zijn er inmiddels tientallen personen veroordeeld, voor een veelvoud van delicten.

De minister wijst in zijn toespraak tevens op de noodzaak om de plaats van het delict goed te managen ten behoeve van een mogelijk DNA-onderzoek. Daarbij is het wel zaak de goede sporen veilig te stellen. Niet alle sporen leveren die DNA-informatie die nodig is voor de opsporing van de dader. Er zal in de toekomst strenger geselecteerd moeten worden op welke sporen het meest resultaat bieden op een bruikbaar DNA-profiel. Tegelijkertijd vindt verdere uitbreiding plaats van verwerkingscapaciteit van DNA-profielen door het NFI. Een apart samenwerkingsverband tussen het NFI en enkele politieregios zal hiertoe worden opgestart.

Het aantal DNA-profielen van bekende personen zal, volgens de minister, de komende jaren sterk stijgen. De verwachting is dat de databank in de komende vier jaar met meer dan 30.000 profielen zal worden uitgebreid. Enerzijds door de geïntensiveerde aanpak van de criminaliteit en met name de veelplegers door de uitvoering van het veiligheidsprogramma Naar een veiliger samenleving. En anderzijds door de invoering van het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om celmateriaal ten behoeve van DNA-onderzoek af te nemen van veroordeelden. Dit wetvoorstel ligt momenteel ter behandeling in de Tweede Kamer.