Gemeente Haarlem


19 november 2003
Murco Mijnlieff
023-5113458
mijnlieff@haarlem.nl
232/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
E-mail
Nummer

Winkeliers Schalkwijk en de gemeente kiezen voor slagboom bij parkeerterrein

Er komt betaald parkeren in het winkelcentrum Schalkwijk. De Vereniging van Eigenaren van winkelcentrum Schalkwijk, winkeliers en gemeente hebben op vrijdag 14 november overeenstemming bereikt over de manier waarop betaald parkeren wordt ingevoerd in het winkelcentrum per 1 januari 2004. Grootste struikelblok voor de winkeliers was het vooraf betalen (via een parkeermeter). In de afgelopen weken is daarover intensief onderhandeld en uiteindelijk hebben de partijen elkaar gevonden. De autobezitter gaat achteraf betalen (bij een parkeerautomaat en het parkeerterrein wordt afgesloten met een slagboom). De parkeertarieven zijn laag.

Dat de automobilist moet gaan betalen voor het parkeren in winkelcentrum Schalkwijk was al eerder besloten door de Haarlemse gemeenteraad. De tarieven voor betaald parkeren zijn erg laag: 0,20 eurocent voor het eerste uur en 0,50 eurocent voor het tweede uur. Pas daarna wordt een tarief van 1 euro per uur gerekend.
Winkeliers en de Vereniging van Eigenaren hadden een probleem met het systeem van vooraf betalen, waartoe door de gemeenteraad besloten werd. Vooraf betalen betekent dat er parkeermeters op het terrein komen waarbij je vooraf bepaalt hoe lang je er wilt staan. De winkeliers zijn sterke voorstanders van een systeem van achteraf betaald parkeren. De automobilist betaalt na afloop van het winkelen bij een betaalautomaat. De consument kan op die manier in alle rust winkelen. Het systeem van achteraf betalen is echter duurder omdat alle terreintjes bij het winkelcentrum moeten worden afgesloten met hekken / paaltjes en slagbomen.
Uiteindelijk hebben gemeente, winkeliers en eigenaren samen gezocht naar een oplossing en die ook gevonden. De oplossing brengt voor de gemeente geen extra kosten mee en de winkeliers krijgen achteraf betaald parkeren. Alle parkeerterreinen in het stadsdeelhart worden afgesloten en toegankelijk via een slagboom. Winkeliers en Vereniging van Eigenaren gaan zelf een aantal activiteiten met betrekking tot controle en toezicht voor hun rekening nemen.
Ondernemers in het stadsdeelhart kunnen een abonnement krijgen.


---- --



023-5114362