Gemeente Haarlem


19 november 2003
Murco Mijnlieff
023-5113458
mijnlieff@haarlem.nl
231/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
E-mail
Nummer
Gemeente Haarlem dient een verzoek in bij rechtbank om Raakspanden te kunnen slopen

De gemeente Haarlem is daadwerkelijk gestart met het Raaksproject. Op dit moment worden er bomen gekapt, kabels en leidingen verlegd. In januari a.s. moet de sloop starten van onderdelen van de HBS-B aan de Oude Zijlvest. Enkele bijgebouwen worden gesloopt. De school blijft behouden en er komen appartementen in. Vanwege een bezwarenprocedure mag de gemeente nog niet beginnen met de sloop van enkele bijgebouwen van de HBS-B aan de Oude Zijlvest. Om verder te kunnen gaan met het project, vraagt de gemeente Haarlem nu aan de rechter om de sloopvergunning uit te mogen voeren. De gemeente vindt dat er in de afgelopen jaren uitputtend en zorgvuldig onderzoek is gedaan naar de (rijks)monumentale status van de panden. Steeds was het uiteindelijk antwoord dat ze niet voldoende architectonische waarde hadden om te behouden.

Verschillende panden in het Raaksgebied in het centrum van Haarlem hebben een voorlopige wettelijke monumentenstatus. Ruim anderhalf jaar geleden diende de Stichting de Hoeksteen en andere partijen, een verzoek in bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg om de scholen en kerken in het Raaksgebied aan te wijzen als rijksmonument. Op dit verzoek heeft de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (OC&W) in april van dit jaar afwijzend beslist. Dit gebeurde nadat ook de Haarlemse gemeenteraad en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg negatief in hun advies waren. De minister vindt de panden - evenals de gemeenteraad van Haarlem en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg - architectonisch niet waardevol genoeg om te behouden. Tegen dit besluit van de minister is door de Stichting de Hoeksteen en anderen bezwaar aangetekend bij de bezwarencommissie van het ministerie van OC&W. Zolang de bezwaarprocedure loopt, blijft de voorbescherming voor de gebouwen van kracht.

Opheffen schorsende werking
Nu de gebouwen voorlopig zijn beschermd, is de Monumentenwet van toepassing. In augustus van dit jaar zijn de sloopvergunningen op grond van deze Monumentenwet én Haarlemse Bouwverordening voor de panden verleend. Ook tegen deze sloopvergunningen is door diverse partijen bezwaren ingediend. Hierdoor wordt de sloopvergunning geschorst; dit betekent dat er niet gesloopt mag worden. De gemeente Haarlem heeft de rechter nu gevraagd om deze schorsende werking op te heffen, zodat in januari de sloopwerkzaamheden kunnen starten.
Zorgvuldige procedure
De gemeente vindt dat in de afgelopen jaren zorgvuldig en uitputtend is onderzocht of de scholen en de kerken in het Raaksgebied het waard zijn om rijksmonument te worden. Wel blijven er in de plannen een kerk en een school staan; de huidige Jacobskerk of Wijnkerk aan de Jacobstraat/Vestestraat en de HBS-B aan de Oude Zijlvest. De gemeente wil verder met het Raaksproject. De volgende stap is de verbouw van de HBS-B tot appartementen en het maken van de bewonersparkeergarage achter deze school. Vandaar dat de gemeente nu aan de rechter in een kort geding vraagt om te kunnen beginnen met de sloop.
De datum waarop de rechtbank het verzoek van de gemeente behandeld is nog niet bekend.


---- --



023-5114362