Algemene Inspectiedienst (AID)

Illegaal verzamelen van schapen in Friesland
Kerkrade, 19 november 2003

Maandagmorgen 17 november 2003, heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) bij de controle van een schapenvervoer in de regio Leeuwarden, een veehandelaar en zijn vrouw uit dezelfde regio aangehouden. Bij de controle van een veewagen bestuurd door de vrouw, werd vastgesteld dat de vervoersdocumenten behorende bij het betreffende transport op onjuiste wijze waren ingevuld. Volgens de getoonde vervoersdocumenten zou de veehandelaar de in de veewagen aanwezige schapen in de nachtelijke uren reeds hebben opgeladen, hetgeen niet overeenkwam met de gegevens van de tachograafschijf.

Bovendien was bekend dat deze veehandelaar niet over een erkende verzamelplaats beschikt. Het transport van de schapen was onderweg naar een slachthuis in Noord-Holland. De vrouw werd ter plaatse aangehouden en haar man de veehandelaar, werd later in zijn woning aangehouden. De twee werden in verzekering gesteld in verband met het illegaal voorverzamelen van ongeveer 120 schapen. Ze werden maandagavond, na verhoor en verder onderzoek in vrijheid gesteld.

De in de veewagen aangetroffen schapen werden door verschillende leveranciers vermoedelijk al vóór het weekend aangevoerd op het bedrijf van de veehandelaar. Uit het verder onderzoek en verhoor van de verdachten en leveranciers van in de veewagen aangetroffen schapen, bleek dat de schapen inderdaad reeds voor het weekend waren aangevoerd c.q. verzameld. Het illegaal verzamelen van schapen is in strijd met de quarantainebepalingen inzake dierziektebestrijding. Bovendien waren de vervoersdocumenten zodanig opgemaakt dat bij een uitbraak van dierziekten de transporten van de schapen niet meer te achterhalen waren.

De 120 schapen zijn retour gegaan naar het bedrijf van de veehandelaar en zullen daar de komende 21 dagen moeten verblijven. De AID heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de veehandelaar en zijn vrouw en enkele vervoerders en de leveranciers van de naar de veehandelaar aangevoerde schapen.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.