AutoRai

19-11-2003

Mitsubishi actief in WRC, Cross Country World Cup en Dakar

Velen hebben Mitsubishi het afgelopen jaar in het World Rally Championship gemist. Maar wat velen niet hebben gemist, is dat Mitsubishi een driedubbele overwinning in de Dakar rally boekte en dat Mitsubishi-rijder Carlos Sousa wereldkampioen werd in de Cross Country Rally Series.

In 2004 treedt Mitsubishi weer aan in alle rallydisciplines en is dankzij een nieuwe, effectieve organisatiestructuur onder leiding van Sven Quandt beter dan ooit voorbereid op de diverse uitdagingen.

Alle autosportactiviteiten van Mitsubishi Motors worden sinds de zomer van 2003 geleid vanuit Mitsubishi Motors Motor Sports (MMSP GmbH) in Trebur nabij Frankfurt. Het doel van de nieuwe organisatie is de autosportactiviteiten optimaal te coördineren en ze een integraal onderdeel te laten zijn van het strategische beleid van Mitsubishi Motors. De autosport-afdelingen zijn daarmee geen min of meer solitair opererende units meer, maar worden direct vanuit Trebur geleid. MMSP-directeur Sven Quandt is daarmee verantwoordelijk voor een internationale organisatie, met een WRC-hoofdkwartier in Rugby, Engeland en een Cross Country basis in Pont de Vaux, Frankrijk. Ook de activiteiten van Ralliart (het bouwen van high-performance modellen en het ontwikkelen en distribueren van accessoires en merchandising) vallen voortaan onder MMSP. In de toekomst zullen samen met MMC Engineering in Okazaki sportieve versies van diverse voor de Europese markt gebouwde Mitsubishis worden ontwikkeld. Omdat MMSP alle autosportactiviteiten kan overzien, is het in staat alle kennis, talent en ervaring in de verschillende afdelingen te bundelen tot een kracht waarmee in de wereld van de autosport terdege rekening gehouden zal moeten worden. Zo vindt er bijvoorbeeld een intensieve kruisbestuiving plaats tussen het WRC-programma en de activiteiten inzake de Cross Country World Cup.

Offensief in WRC en Cross Country
Onder de bezielende leiding van Mario Fornaris heeft de WRC-Lancer een totale transformatie ondergaan. Niet alleen de aandrijflijn en de wielophanging zijn volledig herzien, maar ook de carrosserie is zowel qua structuur als in aërodynamisch opzicht ingrijpend gewijzigd. Momenteel wordt er een intensief testprogramma afgewerkt als voorbereiding op de seizoensstart in januari met de Rallye van Monte Carlo. En op 1 januari begint het Cross Country seizoen alweer met Le Dakar, hoewel dit loodzware evenement niet meetelt voor de FIA Cross Country World Cup. Mitsubishi hoopt Dakar dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer te winnen. En de voortekenen zijn goed, want Stephane Peterhansel won recentelijk de UEA Desert Challenge 2003 met de nieuwe Pajero Evolution. Mitsubishi-rijder Carlos Sousa won de World Cup na een podiumplaats behaald de te hebben in de Desert Challenge. In 2004 omvat de FIA World Cup acht evenementen, die verreden worden in Europa, Noord Afrika, Zuid Amerika en de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl de Baja Trophy uit vijf wedstrijden (te houden in Italië, Portugal, Griekenland Spanje) bestaat, waarvan er drie meetellen voor de World Cup.

Mitsubishi in Dakar 2004
Dit jaar mag de roemruchte woestijnrally met recht weer Le Dakar heten, want het reeds acht keer door Mitsubishi gewonnen monster-evenement finisht dit jaar weer in de Senegalese hoofdstad Dakar op 18 januari. En Mitsubishi treedt dit jaar aan met vier Pajeros. Of daarmee net als vorig jaar de 1e, 2e en 3e plaats behaald zullen worden, waagt zelfs Sven Quandt te betwijfelen, maar bij de samenstelling van de teams is niets aan het toeval overgelaten en de nieuwe autos (nu met 270 pk sterke vierliter V6-motoren) hebben hun betrouwbaarheid al bewezen in de Desert Challenge, die als een generale repetitie voor Dakar gezien kan worden. Tweevoudig Dakar-winnaar Hiroshi Masuoka zal het Mitsubishi-offensief leiden en hij wordt daarin bijgestaan door Stephane Peterhansel en Miki Biasion. Dit drietal rijdt met Pajero Evos, terwijl nieuwkomer Andrea Mayer de gewone Pajero zal besturen. Zij staat bekend om haar enorme talent waar het gaat om het lezen van het terrein, een vaardigheid die van zeer groot belang is bij Cross Country rallies. Het gehele team wordt bijgestaan door oud Dakar-rijder Jean-Pierre Fontenay, die met zijn enorme ervaring inzake het opzetten van de autos van grote waarde is.

2004 FIA World Cup Cross Country kalender
Baja Italië 11-14 Maart
Rally Tunesië 3-12 April
Baja Portugal 6-9 Mei
Rally Marokko 1-6 Juni
Baja Spanje 15-18 Juli
Orient Rally 7-15 Augustus
Por las Pampas 15-21 September
UAE Desert Challenge 11-15 Oktober