Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 19 november 2003

Zorgverzekeraars Nederland wijst beschuldigingen in brandbrief af

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) betreurt de beschuldigingen van de oncologenvereniging NVMO, de stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON) en patiëntenverenigingen dat zorgverzekeraars willekeurig omgaan met de Regeling dure geneesmiddelen. Uit hun brandbrief aan de Tweede Kamer valt af te leiden dat zorgverzekeraars kankerpatiënten de beste behandeling onthouden. ZN wijst deze beschuldigingen om meerdere redenen af.

Ten eerste schetsen de schrijvers van de brief een verkeerde voorstelling van zaken. Volgens hen móeten zorgverzekeraars 75% van de kosten vergoeden en de ziekenhuizen de overige 25 %. De Regeling dure geneesmiddelen voorziet echter in een máximale vergoeding door zorgverzekeraars van 75% van de kosten voor een aantal specifieke dure medicijnen. Bovendien zijn zorgverzekeraars niet verplicht het maximale te vergoeden, maar kunnen ze hiervoor kiezen op basis van lokale afspraken met ziekenhuisdirecties. Na de gemaakte afspraken is het vervolgens de verantwoordelijkheid van de ziekenhuisdirectie hoe gelden verdeeld worden binnen de muren van het ziekenhuis.

De zorgverzekeraars achten de actie van de artsen en patiëntenverenigingen richting de kamer en media verder onjuist. Een eventuele discussie over het aanpassen van Regeling dure geneesmiddelen moet namelijk in het College Tarieven Gezondheidszorg plaatsvinden. De betrokken partijen, waaronder ZN en de Orde van Medisch Specialisten, zijn nooit benaderd om over de regeling te praten.

ZN vindt het spijtig te horen dat zorgverzekeraars kankerpatiënten zouden onthouden van optimale zorg. Zeker gezien de inspanningen die zorgverzekeraars leveren om de zorg voor kankerpatiënten te verbeteren. Zo neemt ZN, gezamenlijk met de Vereniging van Integrale Kankercentra, de Nederlandse Kankerbestrijding / Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en de Nederlandse Federatie van
Kankerpatiëntenverenigingen, deel aan het Nationaal Programma Kankerbestrijding (NPK). Op 30 oktober jl. ondertekende partijen hierover een convenant. ZN heeft in een brief aan de NVMO en HOVON laten weten open te staan voor een gesprek.