Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

19-11-2003

Philips Medical Systems amputeert 300 banen in Best

Dit gaat Philips geld kosten. Heel veel geld. Vakgroepbestuurder Arthur Bot van CNV Metaal en elektro is verbijsterd over de aankondiging van Philips Medical Systems om in het Noord-Brabantse Best 300 banen te schrappen. Dit is geen verliesgevend bedrijf. Allesbehalve zelfs. Dit is puur banen amputeren met de ogen gericht op de aandelenkoersen. En daar ligt mijn vakbond dwars voor, daar kunnen ze op rekenen in Amsterdam.

Volgens Bot is Philips bezig met het houden van uitverkoop van personeel. De regio hier wordt al fors getroffen met reorganisaties. En Philips lijkt zich volledig te onttrekken aan de eigen verantwoordelijkheid. Najaarsakkoord of niet, nulgroei of niet, zonder omhaal doneert Philips een forse groep werklozen in deze maatschappij.

Bot : Het gaat hierbij alleen om de winstmaximalisatie. En om het tevreden houden van de aandeelhouders. Het blijvend kunnen concurreren, wat Philips zelf steeds aangeeft als argument, is echt een enorme schaamlap.
De voorgenomen ontslagronde bij Philips in Best stoort Arthur Bot des te meer omdat het juist dit soort bedrijven zijn die in de nieuwjaarstoespraken altijd zo hoog van de toren blazen als het gaat om human resources als finest capital. Capital mn neus! Het lijkt er meer er meer op dat personeel is verworden tot aangeschoten wild.

De 300 verdwijnende banen in Best worden deels bezet door vast Philips-personeel, deels inhuurkrachten. Philips Medical Systems in Best heeft op dit moment nog circa 3.000 arbeidsplaatsen.

Houten, 19 november 2003

Nadere inlichtingen:

Arthur Bot (vakgroepbestuurder)
046-4202870
Wouter de Jong (persvoorlichter)
030 - 6 348 243