GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 november 2003 11:06
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Heeft Balkenende wel regie over onderhandelingen rond Eurogrondwet?

(19 november 2003)

"Il duro" Zalm liet gisteren weer van zich horen: Nederland stemt tegen de Europese grondwet als er geen vetorecht over de Europese begroting komt. Harde taal. Die vragen op roept. Het was Staatssecretaris Nicolaï voor Europese Zaken die op 2 oktober in een interview met de Telegraaf dat vetorecht al weggaf, in ruil voor een plafond aan de nettobijdrage van Nederland aan de EU (de zogenaamde 'nettobegrenzer'). Dat kwam hem op een standje te staan van de premier. Voor de Nederlandse regering is een vetorecht over de begroting één van de belangrijkste punten voor de "inzet" bij de onderhandelingen. Zalm maakt er met de woorden van gisteren echter een keiharde voorwaarde van.

De premier horen wij niet. Terwijl hij de regie behoort te voeren over de onderhandelingen rond de Europese grondwet. Daarom zal GroenLinks vandaag opheldering vragen aan Balkenende.

GroenLinks wil in een brief duidelijkheid over de vraag wie de regie in handen heeft als het gaat om de onderhandelingen over de Europese Grondwet. Of de opvatting van de minister van Financiën - dat Nederland tegen de grondwet stemt als er geen vetorecht over de Europese begroting komt - een kabinetsstandpunt is. En als dat zo is, waarom dat niet door de premier zelf naar buiten wordt gebracht.

Marijke Vos

Den Haag,
19 november 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -